Полша е основна дестинация за преки чуждестранни инвестиции в Европейския съюз. Международните компании казват, че това се дължи на квалифицираната работна сила, по-ниските производствени разходи и благоприятната за бизнеса среда.

Позитивите са както за чуждите фирми, така и за полските компании.

В югоизточния град Люблин фирмата Ursus сглобява автобуси, но и трактори, както за вътрешния, така и международния пазар. С 1000 служители фирмата произвежда около 6000 трактора годишно и 100 автобуса само за Полша, почти всички от тях са електрически. Дестинациите за износ включват държави в Европа и Африка.

Един от най-новите модели на компанията е автобус, който се движи с водород, а други прототипи са в процес на разработка. "Това е голямо нововъведение. Имаме в портфолиото си електрически автобуси, тролейбуси и традиционни автобуси", отбелязва вицепрезидентът на компанията Моника Коско.

Източноевропейската столица, която е рай за инвесторите

Източноевропейската столица, която е рай за инвесторите

Градът се превърна от панелно царство в дом на бизнеса и небостъргачите

Наред с автобусите, фирмата постига много добри резултати в производството на трактори. "Миналата година подписахме договор в Замбия за 100 млн. долара. Нашата стратегия е да произвеждаме трайни и надеждни трактори с по-ниски разходи за поддръжка и по-ниска цена на резервни части", казва Коско.

От въздуха до космоса

В град Миелец се намира т.нар. Долина на авиацията. Това е центърът на производството на въздухоплавателни средства в Полша през последните над 80 години. Компанията със същото име е закупена от дъщерното дружество на Lockheed-Martin - Sikorsky, съчетавайки полското и американското ноу-хау.

Със своите 1800 служители, това е една от многобройните международни компании, които са инвестирали в страната. А инвестицията й в този полски регион не е никак случайна.

Полша подписа най-голямата си военна сделка в историята

Полша подписа най-голямата си военна сделка в историята

Източноевропейската държава ще получи въздушна противоракетна система от САЩ

"Долината на авиацията съществува от края на 30-те години на миналия век, когато полското правителство реши да постави авиокосмическата си индустрия в този регион на Полша. Това продължава и днес, когато имаме повече от 150 различни компании, свързани с авиокосмическата индустрия.

В момента в нашата фабрика работят почти 1800 служители, подкрепени от няколкостотин местни доставчици, от което сме много развълнувани. Продължаваме да наблюдаваме положителен икономически растеж в Полша. Авиокосмическата индустрия продължава да расте, както от търговска, така и от военна гледна точка", заяви вицепрезидентът на компанията Джеймс Катцън.

Защо най-голямата източноевропейската икономика иска да прилича на Корея?

Защо най-голямата източноевропейската икономика иска да прилича на Корея?

Властите готвят драстична промяна на модела на растеж, отказвайки се от чуждестранни инвестиции като цел номер едно

Нов подход в привличането на инвестиции

Връщайки се обратно във Варшава можем да научим повече за начина, по който Полша се стреми да привлече повече инвестиции, както и да увеличи износа. Това е мисията на Полската агенция за инвестиции и търговия, която разполага с 30 офиса по целия свят, но това далеч не й е достатъчно. Затова планира да увеличи представителствата си повече от 2 пъти (до 70) до края на годината.

"Има доста неща, с които Полша винаги е изпъквала в историята. Това са машините, различно електрическо оборудване. Както старата икономика, така и напълно новата икономика. Такива са информационните технологии, информационните и комуникационните технологии, софтуера и много игри, които успешно продадохме през последните няколко години. Целта ни е да насърчим много повече компании в Полша да правят това. Малките и средни предприятия са нашият тласък", казва Войчех Федко, вицепрезидент на Полската агенция за инвестиции и търговия.

"Работим усилено като изпълнителен орган на Министерството на икономическото развитие, който е въвел концепция за едно гише. Полската агенция за инвестиции и търговия е канал за дистрибуция на всички държавни стимули, както и много от продуктите за финансиране на преки чуждестранни инвестиции в Полша. Така че това е нашият нов интегриран подход", посочва Федко.

Полша има спешна нужда от чужди работници. Ще намери ли достатъчно?

Полша има спешна нужда от чужди работници. Ще намери ли достатъчно?

В страната работят милиони граждани на Украйна и Беларус

Силата на ИТ сектора

Друг пример за полския износ е в ИТ секторът. JCommerce е ИТ компания за консултантски услуги и разработка на софтуер, която разширява дейността си както в Полша, така и в чужбина, за да предостави ИТ решения на широк кръг от клиенти.

Нейният изпълнителен директор Пьотр Зигула е маратонец. Той обяснява конкурентните предимства, които Полша предлага в сравнение с други части на света, като Индия.

"Говорим за качество. Ние сме в Европейския съюз, в сърцето на Европа, много добре свързани с нашите клиенти, към които имаме дори и евтини полети", посочва Зигула.

Полша ще привлича 30 000 работници от Острова

Полша ще привлича 30 000 работници от Острова

Страната се опитва да се възползва от Брекзит

Друг стартъп, този път в областта на финансите, също съчетава местно и международно ноухау. Заедно с компанията си Liber Finance, която свързва потребителите с кредитори по целия свят, младият норвежец Рене Скафлестад се нанася в същия небостъргач, където са и офисите на Goldman Sachs.

Освен всичко друго, Полша предлага и подходящите кадри.

"Brexit имаше някакво влияние и в момента има влияние. Много поляци всъщност се връщат от Великобритания и от други европейски страни. Това е голям брой талантливи хора, които са израснали тук. Разбира се, те имат полската култура, но също са били в чужбина. Полша наистина насърчава международните фирми да идват тук, за да започнат своя бизнес и да го постигнат сравнително лесно", твърди Скафлестад, изпълнителен директор на Liber Finance.