След като наляха милиарди и трилиони в икономиките и бизнеса, за да успеят да се справят те по-лесно в последиците от корона кризата, правителствата в отделните държави започнаха да мислят в посока привличането на повече приходи в хазната.

А едни от най-засегнатите от действията в тази посока се оказаха богатите граждани на тези страни. Великобритания първа обяви преди няколко месеца, че планира значително увеличение на данъците.

Наскоро американският президент Джо Байдън изрази намеренията си за увеличаване на данъчната тежест за хората с високи доходи в САЩ, а един от кандидатите за наследник на Ангела Меркел - Олаф Шолц, също загатна, че тази стъпка би била сред приоритетите му, ако стане канцлер след изборите тази есен.

Байдън иска милионерите да "платят своя дял" с по-високи данъци. И дава $1,8 трилиона на семействата

Байдън иска милионерите да "платят своя дял" с по-високи данъци. И дава $1,8 трилиона на семействата

Президентът потвърди намеренията за въвеждане на по-високи данъци за заможното население по време на речта си пред Конгреса по случай първите 100 дни от управлението си

Най-голямата икономика в Централна и Източна Европа изглежда също няма да направи изключение в това отношение. Правителството на страната представи нова икономическа стратегия, предвиждаща по-големи данъци за заможните поляци.

Варшава представи идея за наливането на 72 милиарда злоти или 15,9 милиарда евро годишно в икономиката с цел стимулиране на растежа след пандемията. В това число влизат и предвидените 58 милиарда евро европейски средства, планирани за страната, пише сайтът Emerging Europe.

През миналата година пандемията тласна Полша в първата рецесия от 1989 година насам и докара здравната система в страната пред колапс. Изминалите 12 месеца донесоха най-високата смъртност от Втората световна война насам, а подкрепата за управляващата партия "Партия и справедливост" падна под 30 на сто.

Великобритания прави най-голямото увеличение на данъците от 60-те години насам

Великобритания прави най-голямото увеличение на данъците от 60-те години насам

Това е част от плана на страната за удължаване на държавната помощ за бизнеса и подкрепа на икономиката

По думите на премиера Матеуш Моравиецки новата икономическа стратегия ще позволи на страната да модернизира икономиката си, като същевременно защити "католическите си корени от чужди заплахи". По неговите думи тя ще спомогне и за постигането на мечтата на Полша да се изравни с богатите държави от Западна Европа.

Всички три партии, влизащи в правителствената коалиция на Полша, са подписали документа, който предвижда намаляване на данъчната тежест за хората с по-ниски доходи и за семействата с деца за сметка на увеличаване на данъците за поляците с високи доходи.

В последната група ще влязат хората с поне 120 000 злоти годишно, като ставката за тях ще бъде от 32 на сто. Семействата с повече от едно дете пък ще могат да се възползват от еднократни отстъпки в размер на 12 000 злоти на дете.