Време е корпоративна Америка и най-богатият 1% от американците да изплатят своя дял. Така президентът на Съединените щати Джо Байдън потвърди намеренията за въвеждане на по-високи данъци за заможното население на САЩ по време на речта си пред Конгреса по случай първите 100 дни от управлението си. Към това той добави, че американците "ще бъдат възнаградени за своята работа, а не за богатството си".  

В речта си държавният глава коментира, че американската Служба за събиране на данъци трябва да преследва милионерите и милиардерите, които "мамят с плащането на данъците си".

Очакванията са, че Джо Байдън ще настоява за повишаване на ставката на данъка върху доходите на физически лица до 39,6% за тези, които печелят повече от 400 000 долара годишно. Както и налога върху капиталовата печалба със същата ставка за тези, които печелят по 1 милион долара и повече на година. 

"Това, което предложих, е справедливо. И е с отговорност към фискалната система", посочва още той. От друга страна държавният глава посочва, че приходи, събирани от по-високите даницъ, ще бъдат използвани за програми, които ще създадат "милиони работни места и ще развият още икономиката", пише Bloomberg.

По време на речта си Байдън представи и своя план за подкрепа на американските семейства по пътя към възстановяването от пандемията. Той предвижда пакет от 1,8 трилиона долара под формата на данъчни кредити, грижа за деца, платен семеен отпуск, финансиране за образование и други. 

Успоредно с това държавният глава отново коментира предложението за инфраструктурни проекти в размер на 2 трилиона долара. 

"Америка отново тръгва напред", заяви още той по време на речта си. "Сега, след само 100 дни, мога да се отчета пред страната: Америка отново тръгва напред, превръщайки опасността в перспектива, кризата - във възможност, а поражението - в сила", каза Байдън.