Великобритания представи своя план за бързо възстановяване на икономиката си от пандемията, който в краткосрочен план трябва да подкрепи бизнеса и да привлече нови инвестиции. Но в дългосрочен предвижда най-голямото увеличаване на данъците за физически лица и компании от десетилетия.

В сряда финансовият министър на страната Риши Сунак потвърди, че програмите за подкрепа на бизнеса ще бъдат удължени. Така финансовата помощ за запазване на работните места, както и за самонаетите лица, ще продължи да бъде в действие за още пет месеца. В същото време ДДС за ресторантьорството и хотелиерството ще остане по-ниско.

Прогнозите са, че икономиката ще успее да се върне към предкризисните си нива към средата на следващата година, пише Reuters. Очакванията са през тази година брутният вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 4 на сто, което е под предходните очаквания.

За да може Лондон да подкрепи плановете си за допълнителна държавна помощ, през настоящата финансова година дългът на страната ще се увеличи с 234 милиарда паунда.

Заради мерките: Великобритания преминава през най-големия отлив на чужденци от Втората световна война

Заради мерките: Великобритания преминава през най-големия отлив на чужденци от Втората световна война

Свиването на броя на имигрантите може да унищожи 1% от производството до пет години

В резултат на това обаче Риши Сунак обяви, че в бъдеще ще има значително увеличение на данъчната тежест за бизнеса и за физическите лица, като така ще се компенсира нарасналия дълг.

Финансовото министерство готви най-голямото увеличени от десетилетия насам, като данъчната тежест ще достигне 35% от БВП, което е най-високото равнище от края на 60-те години на миналия век. Така към средата на десетилетието корпоративният данък и този върху доходите на физически лица ще бъде увеличен с общо 25 милиарда паунда годишно.

Според плановете през 2023 година корпоративният данък ще нарасне от 19 на 25 на сто, което ще гарантира допълнителни приходи за хазната в размер на 17 милиарда паунда годишно. От друга страна финансовият министър на Великобритания обяви, че компаниите, които направят мащабни инвестиции в следващите години, ще получат данъчна отстъпка.

Нарастването на налога върху доходите, от друга страна, трябва да допринесе с допълнително 8 милиарда паунда към бюджета.

Как властите във Великобритания самоубиха икономиката ѝ

Как властите във Великобритания самоубиха икономиката ѝ

И защо ще продължат да го правят в бъдеще