Съединените американски щати ще повишат производството на петрол с до 10 процента през 2018 г. до около 11 милиона барела на ден, твърди изследване на компанията Rystad Energy, цитирано от CNN. Така страната ще детронира Русия и Саудитска Арабия по добив на суров петрол и ще стане производител номер едно в света. САЩ не са били глобален лидер, нито пък са били пред Русия или Саудитска Арабия, от 1975 г.

"Пазарът коренно се промени заради американската шистова машина", казва Надя Мартин Виген, вицепрезидент по пазарите в Rystad.

Докладът показва как фракинг революцията превърна Америка в мощен източник на влияние на енергийния пазар – тенденцията, която президентът Тръмп обеща да засили чрез намаляване на регулациите. Промяната позволи на САЩ и да е по-малко зависима от чуждестранен петрол, включително от турбулентния Близък Изток.

Производството на петрол в САЩ намаля – но не се срина напълно - след като водената от Саудитска Арабия ОПЕК започна ценова война в края на 2015 г. с цел да възвърне пазарния си дял. Огромното предлагане накара цените да се сринат от около 100 долара за барел до най-ниско ниво от 26 долара.

В резултат добивът в САЩ се срина с около 11% от пика си през април 2015 г., но през миналата година отново тръгна силно нагоре. И един от двигателите на тази тенденция са новите технологии, които позволиха извличането на петрол на по-ниски цени.

Ресорната агенция в САЩ предрече наскоро, че през 2018 г. добивът на петрол ще бъде по около 10 милиона дневно – повече от предишния рекорд от 1970 г., когато се добиваха по около 9,6 милиона барела.

Rystad Energy прогнозира, че към края на годината той ще се повиши до 11 милиона барела. За сравнение, към края на третото тримесечие на 2017 г. Саудитска Арабия е добивала по 10,23 милиона барела петрол дневно, а Русия – 10,5 милиона барела.

През последните девет години вноса на петрол в САЩ е намалял с 25%, а износът разцъфтява след падането на 40-годишната забрана. Страната все още внася повече, отколкото изнася, но ножицата се затваря бързо.