Тази година няма да има увеличение на лихвите по кредитите, въпреки, че след приключване на мораториума част от кредитите на които сега са отложени плащанията, ще се превърнат в лоши кредити, заради това, че част от хората са останали трайно без работа. Това заяви кредитният експерт Тихомир Тошев пред БНР.

Според прогнозите му лихвите по кредитите ще се запазят на нивата от миналата - 4,5 до 6,5% при потребителските кредити и около 2,5 до 3,1% при ипотечните кредити.

2020 година е завършила с ръст при потребителските кредити от около 6% спрямо 2019 г. "По-малко хора се осмеляват да задлъжняват в такъв момент. От друга страна виждаме и "светлината в тунела" - ваксинацията започна."

Повишава ликвидността в банковата система - депозитите нарастват и вече са малко над 60 милиарда лева, подчерта Тошев. На този фон раздадените на населението кредити са малко над 25 милиарда лева. "Виждате колко повече спестяваме, отколкото теглим като кредити."

"Другите хора, които продължават да работят и не са загубили работата си и доходите си, те продължават да спестяват и да трупат депозити, въпреки нулевите лихви по тях. Което значи, че системата ще продължи да бъде доста ликвидна. Банките ще имат много пари, които пак трябва да раздават в кредити. Търсенето на потребителски кредити вероятно ще е ограничено", смята Тихомир Тошев.

Възползваха ли се засегнатите бизнеси от безлихвените кредити?

По думите на експерта тази антикризисна мярка е "доста добра алтернатива на бързите кредити, към които обикновено посягат хората, когато останат без доходи или с ниски доходи", а бързите кредити остават най-скъпия кредитен продукт на нашия пазар.

Интересът към този тип кредити е бил значителен и много хора са се възползвали. "В края на миналата година увеличиха и размера, който може да се тегли като бизнес кредит", заяви още той.

Имотният пазар

Миналата година е била добра за покупки на нови жилища , смята Тошев. "Този сектор изобщо не беше засегнат нито ценово, нито по отношение на кредитите. Пазарът ще завърши с ръст и той при ипотечното кредитиране ще е някъде около 13% спрямо 2019 година", прогнозира той.

Според Тошев основното обяснение за това е "разумното поведение на банките", които не са променили условията си, както и на стабилния пазар на имоти, който е запазил нивата на търсене високи. Имаше леко ограничение само през периода на затваряне, когато искаха по-голямо самоучастие от купувачите.

Тошев заяви, че не очаква сериозно движение при инфлацията тази година. По думите му тя ще се запази по-скоро в рамките на това, което бе през миналата година, но икономиката ще започне да се възстановява по-бавно от предвиденото.

"Икономиката ще започне да се възстановява по-бавно от предвиденото, още от средата на тази година. Специално при кредитирането очаквам, че ще завършим с малки ръстове: в рамките 3 до 5% при потребителското кредитиране спрямо 2020 г. и около 8-9% при ипотечното кредитиране."