Брутният вътрешен продукт на Румъния ще спадне с 5% през 2020 г., а бюджетният дефицит ще достигне 8,6% от БВП, сочи последната прогноза на асоциацията на инвестиционните професионалисти CFA Romania, предаде Seenews. По отношение на безработицата се очаква тя да достигне 6,7%.

Това са по-негативни стойности в сравнение с предишния им доклад от септември тази година, когато се очакваше свиване на БВП с 4,5% и дефицит от 7,6%.

Данните се основават на проведени анкети сред инвеститори и бизнесмени в страната. Над половината от тях или 52% са на мнение, че въздействието на криза ще се усеща поне до третото тримесечие на 2021 г.

Как популизмът в Румъния е на път да торпилира икономиката

Как популизмът в Румъния е на път да торпилира икономиката

И защо изстрелването на пенсиите звучи добре, но е невъзможно

Все пак се очаква се икономическата активност в Румъния леко да се ускори през следващите 12 месеца. Индексът достигна 38,2 пункта през октомври, което е с 3,2 пункта повече спрямо септември. На годишна основа обаче индикаторът е с 11 пункта надолу.

Индексът на макроикономическото доверие е спаднал с 2,3 пункта на месечна база до 32,1 пункта през октомври, което е с 22,4 пункта по-ниска стойност спрямо от същия месец на миналата година. Индексът на възприятието на текущата икономическа ситуация се е подобрил с 13,2 пункта в сравнение с предходния месец до 19,9 пункта, което е с 45,2 по-ниска стойност спрямо октомври 2019 г.

Румъния е сред първенците по обработваеми земи в Европа. И сред последните по добив

Румъния е сред първенците по обработваеми земи в Европа. И сред последните по добив

Единствено България и Балтийските имат по-слаба реколта от нея

Анализаторите на CFA заявиха, че очакват средна инфлация от 2,68% за годината, приключваща през октомври 2021 г. Потребителските цени в Румъния са нараснали с 2,24% на годишна база през октомври, спрямо 2,45% през септември, според данни на националната статистическа служба.

Леята обаче ще поевтинее спрямо еврото. В момента тя се търгува при курс от 4,9398 леи за евро, а в хода на следващата година той ще спадне до 5,0102 леи за евро.