Измина година, откакто американският производствен сектор влезе в рецесия заради обтегнатите отношения между Китай и САЩ. Рецесията продължи пет месеца, но оттогава фабриките постепенно започнаха да възвръщат производителността си. Американските производители отчетоха най-доброто си задвижване от близо две години насам, пише BBC.

Изгледите не са били толкова добри от ноември 2018 г., показа проучването на Institute of Supply Management от август.

Индексът на мениджърите по закупуване достигна 56 през август, по-добре, отколкото икономистите очакваха. Всяко число, по-голямо от 50, означава разширяване в сектора. Индексът за нови поръчки се повиши до 67,6, най-високото си ниво от януари 2004 г.

Корпоративна Америка се задъхва от планините дълг. И това ще забави възстановяването

Корпоративна Америка се задъхва от планините дълг. И това ще забави възстановяването

Американските компании продадоха облигации за над $1,6 млрд.

Миналият август индексът на мениджърите по поръчките спадна под 50 за първи път от три години до най-ниското си ниво от над 3 години, след като фабриките посрещнаха последиците от търговската война на президента Тръмп. Индустрията се възстанови през януари, точно навреме, за да може да бъде ударена от пандемията.

"След като коронавирусът намали производствената активност до исторически минимуми, секторът продължи да се възстановява през август, първият пълен месец от дейностите след рестартиране на веригите за доставки и бяха направени промени, за да могат служителите да се върнат на работа", каза Тимоти Р. Фиоре, председател на ISM Manufacturing Business Survey Committee.

Но икономиката все още е далеч от възстановяване. "С числа като тези е трудно да си представим, че икономиката е от нормализиране", каза той.

Въпреки възстановяването на икономическите данни, Федералният резерв продължава да предупреждава, че пътят към възстановяването е свързан с вируса: докато пандемията не е напълно под контрол, икономиката не може да бъде това, което беше преди.

Американците правят по-малко бебета. И това ще засегне икономиката за дълго време

Американците правят по-малко бебета. И това ще засегне икономиката за дълго време

По-малко деца сега значи по-малко потребители, служители и данъкоплатци в бъдеще. С други думи, по-малка икономика

"Времето ще покаже дали компаниите трябва да бъдат по-бдителни по отношение на плановете за разширяване и да ограничават запасите и капитала в сегашната среда, в която икономическите перспективи са несигурни", каза Крис Рупи, главен финансов икономист в MUFG. "Икономиката не се нормализира, независимо от това, което ни казват тези оптимистични проучвания", категоричен е той.