Пандите и белите носорози не са единствените същества, които не могат да се сношават в плен. Популярната мъдрост, че хората правят повече секс, когато нямат какво друго да правят, се появява редовно след различни бедствия, но чаканият бейби бум така и не се материализира, пише Bloomberg.

И сегашната пандемия - и особено мерките срещу нея, които затвориха хората вкъщи - създадоха прогнози за увеличаване на бебетата. Но това съвсем не е така - американците дори очакват по-малко.

В спалните в САЩ двойките правят решения, които съвкупно, ще се окажат твърде значими за дългосрочното здравословно състояние на икономиката. По-малко деца сега значи по-малко потребители, служители и данъкоплатци в бъдеще. С други думи, по-малка икономика.

Волфганг Луц, австрийски учен, предупреди през 2006 г., че европейските държави може да изпаднат в т. нар. "капан на раждаемостта", в който има по-малко живи жени, които да раждат деца; по-малките семейства стават социална норма; а слабият растеж на населението забавя и икономическата експанзия, създавайки песимисъм, който от своя страна намалява още повече раждаемостта. Изглежда, че Дания, но не само, се стресна от предупреждението му и започна кампания, в която призовава по-възрастните си граждани да изпратят своите деца на почивка "и да получат внуци след девет месеца".

Когато Луц би алармата, САЩ изглеждаше далеч от този капан с раждаемост 2,1 деца на жена срещу 1,5 за Европейския съюз. Сега в САЩ съотношението е 1,7.

Не звучи романтично, но планирането на бебе означава математика и обмисляне на редица фактори, като достъп до здравеопазване, разходи за колеж, доходи, сигурност на работната позиция. Като включим и извънредната ситуация покрай коронавируса и икономическата криза, решението става все по-трудно. Според изследване сред 2 000 жени в САЩ в края на април и началото на май 34% са решили да забавят бременността или да имат по-малко деца заради пандемията. 17% казват, че искат бебе по-рано или пък повече деца.

През юни Brookings Institution публикува изследване, което прогнозира, че в САЩ ще има между 300 хил. и 500 хил. по-малко бебета през 2021 г. в сравнение с броя им, ако нямаше криза. Това означава, че броят на бебетата, които няма да бъдат родени, надхвърля починалите от коронавируса, които към момента са около 150 хил.

Ако двойките "наваксват" по-късно, това ще е чуждесна новина. Но изследователите прогнозират, че голям дял, ако не и всички раждания, които са забавени заради кризата, няма да бъдат наваксани. "Статистически това просто не се случва", казва Луман Стоун, главен информационен директор в Demographic Intelligence, консултантска компания с клиенти като Procter & Gamble и JPMorgan Chase.

Липсата на време е най-важната причина, поради която ражданията вероятно няма да се случат и след пандемията. Макар младите жени да имат още много години, през които да родят, по-възрастните ще трябва да раждат по-често, за да постигнат целта си за брой деца.

През втората половина на 20 век в САЩ и на много други места по света раждаемостта пада по време на рецесии и се възстановява заедно с икономиката. Изследователите очакваха това да се случи и след рецесията от 2007-09. Но това не се случи.

Въпреки най-дългия период на икономическа експанзия в историята раждаемостта сред жените на възраст между 20 и 30 г., която падна с 25% по време на рецесията, продължи да намалява. Сега, след като 18 млн. американци загубиха работата си, не е изненадващо, че много двойки не са в настроение за деца. За икономиката по-малко бъдещи служители означава по-голяма тежест върху всеки един от тях за подкрепа на бъдещите пенсионери. Всеки две десети спад в раждаемостта означава нужда от увеличаване на осигурителните данъци с 0,4 пр. п. Бавното или отрицателно нарастване на населението натиска икономиката.

Дори и когато пандемията приключи, много от проблемите пред жените ще останат - включително загубата на доход за цял живот, когато напуснат работа, за да гледат детето си; високите разходи за грижа за детето, образование, здравни застраховки.

Най-големите страхове на Азия вече са реалност

Най-големите страхове на Азия вече са реалност

Азиатският век ще бъде сив