Цените на петрола продължават и днес своя ръст, покачвайки се от началото на търговията с над 1,7 процента. Данните за запасите от суровината  в САЩ показаха вероятно най-голямото седмично намаление за повече от три десетилетия.

Излезлите в сряда данни на Американския институт по петрола (API)отмитата неочаквано голямо понижение на запасите през миналата седмица – с 12,1 милиона до общ обем от 514 милиона барела. Анализаторите очакваха обратното – ръст от 225 хиляди барела.

Ако официалната статистика на Управлението за енергийна информация (EIA), която ще бъде публикувана по-късно днес, потвърдят данните на API, то това ще се окаже най-големият спад на запасите в САЩ от април 1985 година, отбелязва Reuters.

Сутринта фючърсите за на Лондонската борса се търгува по $48,76 за барел, с 1,63 процента над нивото от края на вчерашната сесия.

Котировките за американския еталон WTI на стоковата борса в Ню Йорк в същото врече се покачиха с 1,82 процента до $46,33 за барел.

Анализаторите смятат, че значителното понижение на запасите от бензин в САЩ, заедно с тези на петрола, също подкрепят ръста на цените. Данните на  API показват, че те са намалили с 2,3 милиона барела, при очакване з а спад от само 171 хиляди барела.

Очаква се, страните от ОПЕК и такива, които не членуват в организацията, като Русия, да обсъдят въпроса за ограничаване на петролния добив по време на Международния енергиен форум в края на 26-28 септември в Алжир. Това също така влияе положително върху покачването на цените на петрола в последните дни.