В Русия цената на различните видове валцувана стомана, използвана в строителството, продължава да расте през първите месеци на тази година. Това става въпреки факта, че миналата година цената й в страната е скочила с десетки процента. Това пише "Ведомости", позовавайки се на данни от агенцията от сектора Metals & Mining Intelligence (MMI).

По-конкретно, цената на студено валцуваната стомана от януари до март се е увеличила с 2,5% (с 40% през 2023 г.), поцинкованата стомана е поскъпнала с 2% (с 41% през 2023 г.), а полимерната - с 1,6% (с 44% през 2023 г.).

Заместник-директорът за връзки с инвеститорите в "Магнитогорския металургичен комбинат" (MMK) Иля Нечаев предупреди, че голямото търсене ще се сблъска с ограничено предлагане. Което е основно заради вече високото натоварване на мощностите, съчетано с планови и извънпланови ремонти, което прави заплахата от дефицит напълно реална.

Азиатската стомана "превзема" Европа

Азиатската стомана "превзема" Европа

Кои са новите най-големи доставчици за Европа, след налагане на санкции на Русия

През четвъртото тримесечие на миналата година, поради ремонти, MMK вече намали продажбите на първокласните си продукти, включително студено валцувана стомана, с 11%. Друга голяма металургична компания, "Северстал", обясни спада при продажбите си на продукти от стомана, с основния ремонт на една от своите доменни пещи.

Търсенето на поцинковани и полимерни валцувани продукти от стомана е предимно от строителния сектор, при който отиват около две трети от доставките. Също така, такива продукти са търсени от автомобилната индустрия и машиностроенето.

През февруари стана известно, че през 2024 г. Русия може да увеличи вноса на неръждаема стомана до рекордните от 2019 г. насам, 487-492 хиляди тона. Тази прогноза се основава на недостига на собствена продукция и потребностите от стомана за реализиране на стратегически проекти.