Русия е изнесла в чужбина около 675 тона ваксини на обща стойност 1,36 милиарда долара, за периода януари - ноември 2021 година. Това съобщи за РИА Новости Ксения Банникова, ръководител на "Икономика на нересурсния сектор" в Центъра за стратегически изследвания, позовавайки се на данни от Федералната митническа служба на Русия.

За сравнение, през 2020 г. са изнесени 175 тона ваксини на стойност 71 милиона долара. "В същото време, само за пет месеца (юли-ноември) на второто полугодие на 2021 г., обемът на доставките на руски ваксини в чужбина почти се е удвоил спрямо първото полугодие на 2021 г. - наблюдава се увеличение от 78% в стойностно изражение и около 2,1 пъти в реално изражение", уточни Банникова.

Тя посочи, че основните доставки на ваксини през миналата година са извършени за страните от Азия, Южна Америка и Африка. По думите й, петте държави, за които най-голям обем руски ваксини са били изнесени през януари-ноември 2021 г., са: ОАЕ (15,4% от доставките във физическо изражение), Аржентина (12,6%), Мексико (10,8%), Казахстан (10,4%), Узбекистан (7%).

Също така, големи количества доставки на ваксини са изпратени и за Конго (4,8%), Филипините (4,7%), Нигерия (4,6%), Индия (3,2%) и Никарагуа (3%).

По думите на експерта, като цяло може да се очаква, че търсенето на руски ваксини в чужбина ще продължи да расте, поради продължаващата ваксинация на населението на много страни в света, на фона на пандемията от коронавирус.

Банникова припоня, че "СЗО си е поставила за цел да се ваксинира 70% от населението до средата на 2022 година. В същото време, според някои прогнози, към края на януари тази година, само 53 държави от 210 (за които има данни), са достигнали целта от пълно ваксиниране на 70% от населението. Предвижда се, че още 37 страни ще достигнат целта от 70% ваксинирано население до средата на 2022 година. Между тези държави са: Конго, Индия, Никарагуа, Филипините, Мексико - на което Русия активно доставяше ваксини през 2021 г.", обясни експертът.

Шефът на СЗО разкритикува производителите на ваксини срещу Covid-19, че са печелбари

Шефът на СЗО разкритикува производителите на ваксини срещу Covid-19, че са печелбари

Гебрейесус призова компаниите да спрат новите продажби за държавите с ваксинирани 40% от населението и нагоре