Официалното споразумение за доставки на петрол от Русия за Пакистан (която е 5-та по население страна в света) ще бъде съгласувано (и подписано) не по-късно от март 2023 година. Това става ясно от съвместно изявление на министъра на енергетиката на Русия Николай Шулгинов и министъра на икономиката на Пакистан Аяз Садик, съобщи Прайм.

Посочените договорености са постигнати при по време на 3-дневното посещение на руска делегация в Пакистан. Подчертава се, че доставките на петрол от Русия за Пакистан ще се основават на взаимен интерес. На срещата са обсъждани и възможности за доставки на руски втечнен газ по дългосрочни договори.

И Пакистан се опитва да "се уреди" с евтин руски петрол

И Пакистан се опитва да "се уреди" с евтин руски петрол

Сега спот цената на Urals е $99 за барел

"Страните се споразумяха, че след постигане на принципни договорености по техническите детайли, доставките на руски петрол за Пакистан ще се основават на взаимните икономически интереси на двете страни.

Процесът на съгласуване би трябвало да завърши не по-късно от края на март 2023 г.", се казва в съобщението след осмото заседание на Руско-пакистанската междуправителствена комисия за търговско, икономическо и научно - техническо сътрудничество. Русият енергиен министър е посочил, че възможностите за доставки на петролни продукти от Русия за Пакистан ще се обсъждат след влизане в сила на ембаргото за вноса им от ЕС (5 февруари).

Освен това, Пакистан е поканил Русия да участва в обещаващи проекти в страната, като руският бизнес ще проучи тези възможности.

Петата по население страна в света ще икономиса $2 милиарда годишно при покупки на руски петрол

Петата по население страна в света ще икономиса $2 милиарда годишно при покупки на руски петрол

Водят се преговори по въпроса