Русия и Пакистан могат да стигнат до споразумение за взаимноизгодна цена при покупката на руския петрол от Пакистан. Това съобщи руският генерален консул в Карачи - Андрей Федоров, цитиран от "Комерсант".

Закупуването на петрол по намалени цени беше обсъждано и по време на разговорите между руския президент Владимир Путин и бившия пакистански премиер Имрам Хан в Москва на 24 февруари.

Малко по-рано от правителството на Пакистан дойде информация, че е готово да разглежда покупката на руски нефт с отстъпка, ако получи съответното предложение от Москва.

Сега руският петрол Urals се търгува със значителна отстъпка спрямо Brent. Спот цената на Urals е $99 за барел, Brent се търгува на $122 за барел. Тази разлика обаче се свива, тъй като през април тя беие стигнала почти 35 долара за барел.

На фона на обсъждането на ембаргото върху руския петрол в Европа, Кремъл заяви, че в случай на ограничения от ЕС, доставките на руски петрол ще бъдат пренасочени към Азия и Африка. На 3 юни ЕС наложи ембарго върху вноса на петрола, което ще влезе в сила с известно отлагане.

А Bloomberg съобщи, че на фона на ограниченията, азиатските страни за пръви път изпреварват Европа при покупките на руски петрол. Повечето от танкерите с нефт сега се насочват към Китай и Индия.

Bloomberg: Азия за пръв път изпревари Европа по обем на закупен руски петрол

Bloomberg: Азия за пръв път изпревари Европа по обем на закупен руски петрол

Нефтът е предназначен основно за Индия и Китай