През април Азия за пръв път стана най-големият вносител на руски петрол, изпреварвайки Европа, съобщи Bloomberg, позовавайки се на анализатори от Kpler.

"По данни на анализаторската компания, Азия за първи път е изпреварила Европа като най-голям купувач на руски петрол миналия месец, а през май се очаква разликата да се увеличи", пише агенцията.

По думите на анализатора Джейн Сие, общият обем на петрола от Русия за двата най-големи купувача в Азия - Индия и Китай, е нараснал до рекордно високо ниво през април, главно поради увеличението на покупките от Индия.

"Макар че предлагането за Азия този месец вероятно ще бъде малко по-ниско, то все пак ще бъде надминато само от рекорда от миналия месец", допълва експертът.

По данни на анализаторите от Kpler, към 26 май на вода в танкери се намират около 57 млн. барела суров петрол Urals и 7,3 млн. барела суров петрол ESPO от Далечния изток, в сравнение с 19 млн. барела Urals и 5,7 млн. барела ESPO към края на февруари.

На борда на танкери се намира рекорден обем руски петрол, голямата част от който е предназначен за Индия и Китай, тъй като други страни ограничават вноса заради конфликта в Украйна. Според експертите, азиатските страни са изкупили милиони барели от Русия, заради изгодните цени.

Нефтът се транспортира въпреки факта, че танкерите трябва да пътуват по по-дълги маршрути, от западните пристанища на Русия до Азия, като пътуването до Китай в едната посока обикновено отнема около два месеца.

Bloomberg: Все повече танкери с руски петрол се отправят към Азия

Bloomberg: Все повече танкери с руски петрол се отправят към Азия

Основни износители са "Роснефт" и "Газпром нефт"