Руските компании "Роснефт" и "Газпром нефт" през предходните няколко седмици резервират все повече танкери, собственост на "Совкомфлот", за да доставят руски петрол на купувачи в Азия. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници и на данни за доставките с танкери.

Съгласно данните, "Роснефт" все по-често прави доставки на петрол Urals с танкери на "Совкомфлот" до купувачи на Западното крайбрежие на Индия, където всъщност се намират частната петролна нефтопреработвателна компания (рафинерия) Nayara Energy и промишленият холдинг Reliance Industries Limited.

Според източници на агенцията, част от танкерите, доставени от "Роснефт" за Индия, първоначално са били предназначени за други купувачи, но са били пренасочени към Азия след въвеждането на антируските санкции.

Индия се готви да купи дела на ВР в "Роснефт"

Индия се готви да купи дела на ВР в "Роснефт"

Страната "гледа" и към дела на ExxonMobile в "Сахалин-1"

По данни на Bloomberg, 9 танкера на "Совкомфлот" вече са доставили или са в процес на доставка на петрол за Индия от началото на 2022 г., докато през миналата година не е имало такива доставки от "Газпром нефт". Освен това, поне един петролен танкер се е отправил към Китай.

Групата компании "Совкомфлот" е сред световните лидери при транспорт по вода на енергоносители (втечнен газ, петрол и производните им). Компанията участва в обслужването на крупни индустриални проекти в Русия и чужбина: "Сахалин-1", "Сахалин-2", "Варандей", "Ямал" (втечнен газ), Tangguh (Индонезия) и др.

Западни страни спряха товарните превози на Русия през своя територия.  Какви са новите маршрути за доставки

Западни страни спряха товарните превози на Русия през своя територия. Какви са новите маршрути за доставки

Първата партида контейнери от Индия за Русия вече е изпратена през Иран