Като част от продължаващата вражда със Запада заради конфликта в Украйна, Министерството на индустрията и търговията на Руската федерация иска да добави презервативите към дългия си списък от чуждестранни медицински продукти, които държавата обмисля да забрани, предаде Fortune.

Сред другите стоки, вероятно подлежащи на забрана, са X-ray и ултразвукови машини, дефибрилатори, инкубатори, бинтове, медицински маски, патерици, протезни устройства и ортопедични обувки.

„Презервативите нямат нищо общо със здравето и просто ще направят хората по-дисциплинирани, по-взискателни и по-разумни, когато избират партньорите си", казва Генадий Онишченко, бивш главен санитарен лекар на Русия.

Въпреки че е доказано, че презервативите намаляват сексуалните рискове, в този случай има известна доза истина в изказването на Онишченко, че те не са свързани със здравето.
За много руснаци кондомите са твърде скъпи, така че забраната им може да не допринесе за вече нарастващия процент на ХИВ-инфекциите, според Вадим Покровски - ръководител на Федералния център за борба със СПИН.

Също така има и недостиг на презервативите местно производство, които са евтини и пословично неефективни.

Генадий Онишченко дори се надява, че налагането на забрана върху вносните презервативи ще разреши демографските проблеми на страната. Раждаемостта в Русия бележи спад от години, така че може би това ще спомогне повишаването й.