Правителството на САЩ ще повиши тарифите за някои продукти от Европейския съюз, включително компоненти за самолети и вина от Франция и Германия, в хода на последния обрат в 16-годишната битка за субсидиране на индустрията за самолетостроене между Вашингтон и Брюксел, пише Reuters.

В изявление Службата на постоянния търговски представител на САЩ (USTR) заяви, че добавя тарифи за части за производство на самолети и някои непенливи вина, някои видове коняк, както и други алкохолни напитки от Франция и Германия.

USTR не каза кога точно тарифите ще влязат в сила. Това ще бъде оповестено по-късно, заедно с допълнителни подробности.

Налагането на мита от страна на САЩ идва в момент, когато американските и европейските преговарящи продължават разговорите за прекратяване на дългогодишния спор за правителствените помощи за европейския гигант в индустрията Airbus, която е подкрепен политически от Великобритания, Франция, Германия и Испания, както и за Boeing, която е подкрепена от САЩ.

USTR заяви, че ЕС не е изчислил справедливо тарифите срещу САЩ, разрешени от решението на Световната търговска организация през месец септември. "ЕС трябва да предприеме някакви мерки, за да компенсира тази несправедливост."

Представителите на Европейския съюз и Airbus все още не са коментирали темата.

САЩ отказва сделка с ЕС за Boeing и Airbus, Брюксел плаши с ескалация

САЩ отказва сделка с ЕС за Boeing и Airbus, Брюксел плаши с ескалация

Вашингтон пък заплаши с мита върху внос от Европа на стойност $3,1 млрд.

Бен Анеф, президент на Американския алианс за търговия на вино, заяви, че намерението ще предизвика допълнителни трудности за американските компании, които вече са силно засегнати от предишните мита. Той призова новоизбрания президент Джо Байдън да обърне курса на американската политика, при това бързо.

"Това действие е телесен удар за американските компании. Американските ресторанти и малкият бизнес вече се борят за оцеляване; това решение само ще унищожи повече работни места и ще затвори повече бизнеси", коментира Анеф.

Този месец Емили Хабер, посланик на Германия в САЩ, настоя за бързи действия за разрешаване на спора, наричайки го отвличане на вниманието от по-големи проблеми, които изискват съвместни действия, като климатичните промени и пандемията на Covid-19.

Брюксел готви нови тарифи върху американски внос заради удължените мита върху стоманата

Брюксел готви нови тарифи върху американски внос заради удължените мита върху стоманата

Те може да влязат в сила от 8 май