След като държавите бавно започнаха да облекчават мерките, свързани с коронавируса, хората отново започват да пътуват. Сайтовете за краткосрочно настаняване като Airbnb и VRBO вече изглежда се възползват, пише Business Insider.

Цените за наемане на ваканционно жилище са нараснали с 127% между 5 април - когато са достигнали своето дъно, и 18 май, когато почти достигат нивата си от преди пандемията. Това показва доклад на фирмата за проучване на пазара AirDNA.

В Нова Зеландия, където бяха предприети агресивни стъпки по-рано, за да овладее вируса, се отбеляза най-голям скок на наемите - с 465% повече резервации, докато Германия я следва с 367%, САЩ с 202%, Франция с 200%, и Австралия с 189%, според проучването на AirDNA.В Америка най-много резервации има в Алабама, Джорджия, Тексас и др.

Ранното възстановяване на наемния пазар - за ваканционните жилища, до голяма степен, се дължи на местния пазар, според AirDNA.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

Според ООН пандемията доведе до най-лошата криза в сектора

След като държавите предприеха мерки за блокиране, резервациите паднаха до 916 000 през втората седмица на април. Само месец и половина, след като мерките вече са облекчени, пътуванията се възстановиха до почти 2,1 милиона, се казва в доклада. Все още обаче резервациите за летни почивки изостават от нивата, на които са били по това време миналата година. Повечето туристи правят резервации за края на годината

Може ли Airbnb да изплува след удара на коронавируса?

Може ли най-голямата компания за настаняване с бизнес у нас да изплува след удара на коронавируса?

Преди Covid-19 да смаже бизнеса: Airbnb отчита рекордни загуби за 2019 година

Резервациите за почивка са само един знак, че пътуванията са на път да се възстановят. Но дори и когато пътуванията се възстановят напълно, лидерите в туристическата индустрия прогнозират, че много от промените, предизвикани от пандемията - като спазване на дистанция, по-рядко пътуване, свързано с бизнес и преместване от хотели към жилища под наем с повече осигурено място, може би ще останат като правила, които да се спазват.