По-рано тази година поевтиняването на петрола доведе до още по-сериозен спад на приходите на производителите на шистов петрол и газ в САЩ, които започнаха да фалират с най-бързия си темп за последните няколко години. В резултат на това изключително задлъжнелите компании в отрасъла получиха неприятна новина - кредитният им риск от банките се повиши.

Резултатът от това е, че те няма да могат да рефинансират кредитите си, което ще породи сериозен проблем, тъй като не е възможно да разчитат и на големи продажби, въпреки че изпомпват много петрол и газ.

В началото на тази седмица целият петролен сектор понесе още един удар - Goldman Sachs обяви, че ще спре финансирането на нови проекти за въглищни централи и проучването за петрол и газ. Това е прецедент, тъй като банката се превръща в първия голям финансов играч от САЩ, който предприема подобна мярка, пише Ник Кънингам от oilprice.com.

Отрицателните парични потоци в сектора на шистовия петрол в САЩ вещаят катастрофа

Отрицателните парични потоци в сектора на шистовия петрол в САЩ вещаят катастрофа

За последните четири години броят на фалитите в отрасъла е 200

"Обновената политика на Goldman Sachs показва, че банките в страната може да спрат финансирането за петролния и газовия сектори, а сега останалите финансови играчи, особено JPMorgan, който финансира най-много такива проекти, ще трябва да компенсира за останалите, които се изтеглят", коментира в изявление Джейсън Опеня Дистерхофт от Rainforest Action Network.

А Morgan Stanley също изтъкнаха, че фокусирането инвестициите си в природни, социални и правителствени проблеми (ESG) "създава както рискове, така и възможности" за енергийния сектор в САЩ. Според тях все още не се наблюдава дискаунт на акциите на енергийните компании, но те стават по-рискови за финансиране. "В бъдеще очакваме фокусът върху ESG само да се засили", посочват от банката.

От друга страна, екоактивистите оказват все по-силен натиск върху енергийните компании. Нидерландският акционер и активист Follow This подготвя още климатични резолюции за годишните срещи на съдружниците в ExxonMobil, Chevron, Royal Dutch Shell и Equinor.

Дошъл ли e краят на шистовата експанзия на САЩ

Дошъл ли e краят на шистовата експанзия на САЩ

Добивът в страната е достигнал до плато през тази година, но прогнозите са мрачни

Затова решението на Goldman Sachs е от огромно значение за цялата индустрия, коментира Кънингам. Въглищата бавно умират и не е ясно кой ще е склонен да ги финансира в бъдеще. Същото е вярно и за петрола в Арктическия океан - регион, от който вече се изтеглиха компании като Royal Dutch Shell например.

То обаче едва ли ще окаже незабавен ефект върху отрасъла, а по-скоро е първа стъпка към изтеглянето на големите играчи от финансовия сектор от шистовите горива.