За шистовата индустрия в САЩ третото тримесечие донесе повече от същото - рекордно висок добив и рекордно ниски парични потоци, пише петролният анализатор от Oilprice.com Ник Кънингам в скорошна статия. Извадка от 38 публични компании в сектора показва отлив на 1,26 млрд. долара от тях през третото тримесечие според ново изследване на Института за енергийна икономика и финансови анализи (ИЕИФА). Така резултатите от второто тримесечие всъщност са най-добрите за индустрията.

"Слабите резултати през третото тримесечие маркират едно десетилетие на разочароващи резултати за инвеститорите в шистов петрол, които чакаха години наред отрасълът да започне да печели пари, съпоставими с огромните количества петрол и газ, които произвежда", коментират Кларк Уилямс-Дери и Кейти Хипъл в доклада на ИЕИФА.

Проблемите на шистовите производители вече се усещат и извън Тексас

Проблемите на шистовите производители вече се усещат и извън Тексас

Компаниите все по-трудно получават достъп до финансиране и освобождават все повече служители

А прогнозата за бъдещето не е розова. Въпреки че секторът доказа, че може да доставя големи количества петрол и газ на пазара, натрупаните огромни дългове на компаниите ще започнат да падежират през следващите няколко години. До края на годината падежите са в размер на 9 млрд. долара, сочат данни на Wall Street Journal, а до 2022 г. общото им количество е почти 140 млрд. долара.

Същевременно достъпът до свежо финансиране за шистовите производители изглежда отрязан, а без него не е много ясно как те ще могат да обслужат старите си дългове и да поддържат равнището на добива без промяна. Така може би лекият ръст на паричните потоци през второто тримесечие "бележат върха, който проблемният отрасъл може да достигне", коментират от ИЕИФА.

Въпросния отлив на финансови средства в размер на 1,26 млрд. долара се утежнява от факта, че само една компания е регистрирала позитивни парични потоци - EOG Resources с 571 млн. долара през третото тримесечие. Същевременно повечето представители на сектора са на сериозен минус.

Пазарите се готвят да бъдат разочаровани от шистовите производители в САЩ

Пазарите се готвят да бъдат разочаровани от шистовите производители в САЩ

От началото на 2019 г. заради ниските цени на петрола и високата задлъжнялост са фалирали 33 компании от отрасъла, което е най-високият им брой за последните четири години

Приходите през третото тримесечие са особено слаби заради понижението на цените на петрола и газта. Но дори и когато те все още бяха високи, много компании от сектора не реализираха печалби. "Напротив, от началото на фракинг бума петролните и газови компании теглиха нови кредити, за да поддържат добива си на високо равнище", посочват от ИЕИФА.

В резултат на това индустрията като цяло е похарчила с 280 млрд. долара повече, отколкото е реализирала като приходи през 2017 г., показват данни на Wall Street Journal. От тогава тези суми са се понижили донякъде, но все пак отрасълът е на минус. А сега се заформя перфектната буря от трупан за години дълг и ниски цени на петрола, в резултат на което за последните четири години броят на фалитите в сектора е почти 200. А прогнозите са поне в краткосрочен план той да продължи да расте.

Липсата на финансиране се превръща в нов пирон в ковчега на шистовия петрол в САЩ

Липсата на финансиране се превръща в нов пирон в ковчега на шистовия петрол в САЩ

Акциите на някои компании са спаднали с 20% от средата на септември до днес