Икономиката на Тексас е най-уязвимата измежду щатите в САЩ, предвид зависимостта му от петролната и газовата индустрия. Напоследък цените на петрола се задържат ниски, което доведе до много разговори за неговата икономика, посочва Ирина Слав от oilpirce.com.

Според скорошен доклад на Reuters например малките независими петролни и газови производители изпитват проблеми да получат заеми от банките, тъй като кредитният им рейтинг се влоши заради проблемите в отрасъла. Но затрудненията пред тях вече се отразиха и на други икономически измерители.

Пазарите се готвят да бъдат разочаровани от шистовите производители в САЩ

Пазарите се готвят да бъдат разочаровани от шистовите производители в САЩ

От началото на 2019 г. заради ниските цени на петрола и високата задлъжнялост са фалирали 33 компании от отрасъла, което е най-високият им брой за последните четири години

В Тексас само през септември броят на заетите в миннодобивния сектор, включващ и петролната и газовата индустрия, е спаднал с 1100 души. За последните 12 месеца, приключващи в края на септември тази година, броят на заетите е нараснал с едва 1700 души, което е най-слабото представяне в сравнение с всички останали индустрии щата, сочат данни на Тексаската комисия по заетостта.

Но не всеки е притеснен. Според енергетиците от University of Houston например "камбаните за аларма са прибързани". Според тях има много причини да за тревога пред щата, но петролната и газова индустрия не е сред тях. Причината за това, посочват те пред Forbes, е, че броят на фалитите е само малко по-висок тази година спрямо предишната, а затрудненият достъп до финансиране е "несравним с този от 2015-16 г."

Липсата на финансиране се превръща в нов пирон в ковчега на шистовия петрол в САЩ

Липсата на финансиране се превръща в нов пирон в ковчега на шистовия петрол в САЩ

Акциите на някои компании са спаднали с 20% от средата на септември до днес

Дори и това да е вярно, не е сигурно, че отрасълът е достигнал до платото си, а проблемите могат да се задълбочат. Банките понижиха очакваната стойност на американската петролна и газова промишленост не за следващата година, а за следващите пет. Оценката им зависи от техните резерви от петрол, така че колкото повече те се понижават, толкова повече спада и кредитният рейтинг на компаниите от сектора.

"Някои банки са на мнение, че експозицията им към енергийни компании вече е твърде висока и искат да понижат този риск", каза старши директора на частната компания за търговия с акции Warwick Energy Иан Рейболт пред Reutres. "Очаквам най-големите проблеми да дойдат от свръхливърджнтатите производители на природен газ, особено от онези фирми, които оперират в по-труднодостъпните региони", каза управляващият директор на инвестиционната банка Carl Marks Advisors Карл Маркс. Това определение включва Апалачите, Скалистите планини и Оклахома.