Първият офшорен вятърен парк във Франция с търговски мащаб започна да работи пълноценно. Това ще добави 480 мегавата капацитет към мрежата в момент, когато Европа трябва да си осигури енергийни доставки след инвазията на Русия в Украйна.

Вятърният парк Saint-Nazaire, който е разположен на 20 км от западния бряг на Франция, се състои от 80 турбини и ще осигурява чиста енергия, която може да захрани 400 000 домакинства годишно или 20% от потреблението на електроенергия в региона на Лоара-Атлантик.

Това е значителна стъпка за офшорния вятърен сектор на страната, а като през следващите години ще бъдат пуснати още проекти.

От енергийно независима, Франция се превърна в страна с много закъсала ядрена индустрия

От енергийно независима, Франция се превърна в страна с много закъсала ядрена индустрия

Производството на ядрена енергия във Франция е най-ниско за всички времена, а това е проблем

Мултинационална електрическа компания EDF коментира, че офшорният вятърен парк Saint-Nazaire "подкрепя целите на френската държава за енергиен преход, като една от тях е генериране на 32% от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г.". Мажоритарният акционер на EDF е френската държава.

Десетилетия наред Франция е "електроцентрала", когато става дума за ядрена енергия. Според Световната ядрена асоциация в страната работят над 56 реактора. Франция набавя около 70% от електроенергията си от ядрени източници.

В областта на вятърната енергия страната е доминираща в Европа. Но индустрията на офшорната вятърна енергия е нищожна, с капацитет от само 2 MW през 2021 г., според данни на индустриалния орган WindEurope.

Страната се надявам това да се промени през следващите години. "Офшорните инсталации най-накрая стартират и очакваме 3,3 GW офшорни вятърни инсталации до 2026 г.", се казва в доклада на WindEurope за вятърна енергия в Европа, който беше публикуван през февруари 2022 г.