Поредна криза се задава на Острова. Веригите на доставки във Великобритания са изправени пред редица смущения, тъй като страната е обхваната от все по-мащабни стачни действия, които се разпространяват от мрежата на обществения транспорт до най-натовареното контейнерно пристанище, предават световните медии.

Началото

Повече от 1900 членове на синдиката Unite започнаха 8-дневна стачка във Феликстоу, за да защитят достойното си заплащане. Пристанището "Феликстоу" обработва 40% от контейнерната търговия на Великобритания, което се равнява на 4 милиона контейнера годишно.

И сега износът на стоки на стойност около $800 милиона е сериозно затруднен, като най-засегнати ще бъдат дрехите и електрониката, изчисли аналитичната компания Russell Group.

Икономиката на Великобритания се е запътила към най-лошия си спад след блокиранията

Икономиката на Великобритания се е запътила към най-лошия си спад след блокиранията

Обединеното кралство остава почти две години без никакъв растеж според Bank of England

Ръководството на пристанището обяви, че е въвело извънредни мерки в стремежа си да продължи да работи, но предупреди, че ежедневната производителност ще зависи от това колко работници ще се появят на стачките.

Транспортен хаос

Още в петък миналата седмица лондончани трябваше да напуснат метрото и част от автобусната мрежа на столицата, заради стачните действия. На този фон Maersk - най-голямата компания за контейнерни превози в света, отклони три кораба от пристанището към други дестинации в Европа и заяви, че наблюдава още 11 кораба, които биха могли да бъдат засегнати от стачките тази седмица.

Това изостри допълнително напрежението във веригата на доставки. Въпреки това ръководни кадри заявиха, че логистичната индустрия на Великобритания е била изключително устойчива през последните две години и че проблемите вероятно ще бъдат управляеми и този път.

Хаос в железопътния транспорт на Великобритания. Хиляди служители стачкуват, 80% от влаковете спират

Хаос в железопътния транспорт на Великобритания. Хиляди служители стачкуват, 80% от влаковете спират

Над 40 000 служители от жп транспорта на Острова обявиха тридневна стачка