Над 40 000 служители от железопътния транспорт на Великобритания ще стачкуват денонощно в продължение на три дни, съобщават британските медии. Това доведе до истински хаос сред пътуващите с влакове, защото едва една пета от тях работят, а половината линии са затворени.

Причина за стачката са провалените преговори с властите за увеличение на заплащането, работните места и условията за работа, които не успяха да дадат очаквания от синдикатите резултат.

В спора за заплатите синдикатите настояват за компенсиране на инфлацията при заплащането, докато правителството иска да добави най-много между два и три процента повече.

Директните влакове от София и Варна до Букурещ потеглиха, ето какви са цените на билетите

Директните влакове от София и Варна до Букурещ потеглиха, ето какви са цените на билетите

Пътешествието от румънската столица и до двата български града е с продължителност 9 часа

Днес голяма част от Великобритания няма да има пътнически влакове за целия ден, включително по-голямата част от Шотландия и Уелс, цял Корнуол и Дорсет, както и места като Честър, Хъл, Линкълн и Уорчестър.

Подобно нещо в страната не се е случвало от времето на голямата стачна вълна в края на 70-те години на миналия век.

Стачката ще засегне не само железопътните услуги в страната, но и лондонското метро. Само една четвърт от влаковете се очаква да се движат.

Лидерът на профсъюза обвини за протестните действия политиката на консервативното правителство за строги икономии в публичния сектор и изчисли планираните бюджетни съкращения в железопътния транспорт на 4 милиарда британски лири.

От своя страна министърът на транспорта Грант Шапс осъди стачката като "самоубийствен акт", тъй като в бъдеще още повече пътници ще предпочитат да работят от домашните си офиси, вместо да се качват на влака. В същото време той заплашва профсъюза, че ще създаде правни условия за по-широко използване на работниците в случай на стачка. По този начин правителството иска да поддържа обществените услуги.

В британските медии се говори за "лятото на недоволството", пред което е изправена Великобритания. Според прогнозите на Английската централна банка през есента инфлацията ще надхвърли 11 процента. Икономиката вече е в процес на свиване и може да изпадне в рецесия през втората половина на годината.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от големите индустриални държави само Русия е в по-лошо икономическо положение от Великобритания.

Според Министерството на транспорта пандемията е струвала на британските данъкоплатци около 600 британски лири на домакинство, с които държавата е поддържала железопътния транспорт.

Работещите във Великобритания днес са с поне £800 по-бедни от миналата година

Работещите във Великобритания днес са с поне £800 по-бедни от миналата година

На Острова се наблюдава най-големия спад на заплатите от десетилетие