Световната търговска организация намали прогнозата си за световния търговски растеж за 2019 г. до най-ниското ниво от три години насам, като се позова на въздействието на нарастващото търговско напрежение и мита.

Световният ръст на търговията със стоки ще се забави до 2,6% през тази година и 3% през следващата година, след като нарастна с 3% през 2018 г., се казва в доклада на СТО, публикуван във вторник. През септември СТО заяви, че търговията ще се увеличи с 3,9% през 2018 г. и 3,7% през 2019 г.

Намалената прогноза за 2019 г. е втората поредна година, в която СТО понижава очакванията си и като цяло отразява сходство с очакванията на Световната банка и Международния валутен фонд.

"С напрежението в търговията никой не трябва да бъде изненадан от тази перспектива", заявява генералният директор на СТО Роберто Азеведо в изявление в Женева. "Все по-наложително е да разрешим напрежението и да се съсредоточим върху очертаването на позитивен път в глобалната търговия, който да отговаря на реалните предизвикателства в днешната икономика."

Преразгледаните цифри са важен показател за залозите, свързани с икономическата война на президента Доналд Тръмп с Китай почти година след началото ѝ.

Централните банкери и други политици отдавна предупреждават за въздействието на търговските напрежения върху бизнес настроенията. Миналия месец ОИСР намали глобалната си прогноза за 2019 г. и заяви, че материализирането на рисковете, свързани с протекционизма, може да означава още по-слаб растеж. МВФ, който ще актуализира прогнозата си следващата седмица, понижи оценката си през януари, когато също предупреди, че заплахите се увеличават.

В доклада на СТО се посочват различни рискове за растежа на търговията, включително нови мита и ответни мерки, които засягат широко търгуваните стоки.

Ръстът на БВП ще се забави от 2,9% през 2018 г. до 2,6% през 2019 г. и 2020 г., се казва в доклада, като се цитира консенсусна оценка от индустриалните проучвания.

СТО заяви, че най-лошият сценарий на световна търговска война ще доведе до намаляване на световния БВП през 2022 г. с около 2% и намаляване на световната търговия с около 17% в сравнение с основните прогнози. Според най-лошия сценарий на СТО международното сътрудничество по отношение на митата ще се разпадне напълно и всички страни ще определят своите едностранно.