До 12 месеца най-вероятно ще започне рецесия. Явлението ще се появи първо в Съединените щати, след това и в Европейския съюз. Това прогнозира Стоян Панчев, съосновател на Експертния клуб за икономика и политика пред БНР. По думите му следващото десетилетие ще е с висока инфлация. "Предстоят трудни години за световната икономика", коментира той. По думите му решението е в скъсените вериги за доставки.

Според Панчев не е изненадващо, че у нас се разигра поредната политическа криза, тъй като сме свидетели на цялостно пренареждане на политическите настроения.

По думите на Панчев от настоящата политическа ситуация в България може да се извлекат и позитиви. Икономистът е от противниците на влизането в еврозоната и според него единият позитив е запазването на валутния борд.

"Благодарение на борда прекомерните харчове са невъзможни", заяви Панчев. По думите му независимо кое е правителството то би направило предизборна актуализация на бюджета, защото на страната ни и предстои нов парламентарен вот, "което не е тайна за никого". Експертът добави, че предложените мерки от кабинета на премиера са проинфлационни. За това предупреждават и много други икономисти и експерти.

Политическата криза отнема допълнително от инвестиционната привлекателност на страната ни, а тя има шанс да се възползва от нишите на скъсяването на веригите за доставки, коментира Панчев. Друг негатив е, че с десетилетия вече не могат да се решат структурни проблеми на българската икономика, какъвто е застаряващото население, което не може да потребява много. Това прави България още по-малко привлекателна за чуждестранните инвеститори.

Парите от Плана за възстановяване

Една от идеите, споделени от Стоян Панчев, е за пренасочване на парите за българския План за възстановяване и устойчивост към Украйна. Така ще се помогне на Киев да плаща за функционирането на държавата - т.е. разходи като поддържане на здравната, социалната, пенсионната и образователната система, но не е директна помощ за закупуване на военно оборудване.

Освен това ако България не получи пари по Плана за възстановяване, няма да има необходимост да участва в погасяването на общоевропейския дълг, чрез който се финансират плановете на всички страни членки, смята Панчев.