Покачващите се цени на природния газ покачват търсене на въглища в целия свят, като потреблението тази година ще достигне рекордното ниво от 2013 г. и ще скочи до нов рекорд за всички времена през следващата година, смята Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Oilprice.

Ръстът в цените на природния газ след старта на войната в Украйна ускори преминаването от газ към въглища и направи въглищата по-конкурентоспособни на много пазари, което доведе до повишаване на търсенето на въглища и цените на въглищата в световен мащаб, каза агенцията.

Тази година се очаква глобалното търсене на въглища да нарасне с 0,7% до 8 милиарда тона, ако икономиката на Китай се възстанови, както се очаква през втората половина на 2022 г., смята МАЕ - това на фона на икономическото забавяне и все още несигурното възстановяване в Китай след свързаните с COVID блокировките през второто тримесечие на 2022 г.

Ако прогнозата на МАЕ се осъществи, глобалното търсене на въглища тази година ще се изравни с търсенето от 2013 г., когато потреблението на въглища достигна рекорд високи нива.

През следващата година се очаква търсенето на въглища да нарасне още, макар и леко - 0,3%, и да достигне нов рекорд, според МАЕ. Несигурността относно тази прогноза се увеличи през последните няколко месеца, отбелязва агенцията.

Германия преосмисля позицията си за ядрените централи: Последните 3 съоръжения може да продължат работа

Германия преосмисля позицията си за ядрените централи: Последните 3 съоръжения може да продължат работа

Тя разчита на природен газ от Русия, който представлява 35% от вноса на гориво в страната

Индия е ключов двигател на растежа в търсенето на въглища през тази година. В Китай - страна, от която идва над половината световното търсене, се очаква да има нарастващо търсене през втората половина на 2022 г.

Заедно Китай и Индия консумират двойно повече въглища от останалия свят, коментира МАЕ.

Потреблението на въглища в Европа също нараства на фона на рекордните цени на газа и несигурността относно доставките на руски газ. На Европа се падат само 5% от световното търсене на въглища, но потреблението й тази година се очаква да нарасне със 7% в допълнение към миналогодишния скок от 14%, според международната агенция.

"Няколко държави от ЕС удължават живота на въглищните централи, планирани за затваряне, отварят отново затворени инсталации или повишават, за да намалят потреблението на газ", каза днес МАЕ. Германия е една от тях.

Най-голямата икономика в Европа Германия ще разчита повече на производството на електричество от въглища, за да пести газ и да запълни газовото си хранилище до зимата, заяви министърът на икономиката Робърт Хабек, след като Русия за първи път намали доставките за Германия по Северен поток в средата на юни. Австрия планира да рестартира резервна газова централа, за да работи с въглища, докато Холандия ще облекчи настоящите си ограничения за въглищни електроцентрали.