Търсенето на кораби с втечнен природен газ (LNG) е намаляло, заради военната ситуацията в част от Европа, но природните метеорологични условия могат напълно да спрат корабите. Това предупреждение идва от доклад на Reuters, a причината е липсата на сняг, което ще доведе до по-ниски нива на реките в ключови водни пътища, пише Oilprice.

Необичайно топлата зима намали търсенето на отопление в Европа, спести обеми за съхранение и помага на континента да избегне енергийна криза в резултат на войната в Украйна. Но тези метеорологични условия могат да бъдат катастрофални за доставките на LNG.

Метеоролози, цитирани от Ройтерс, предупреждават, че регионът, който разчита на реките Рейн и Дунав, е изложен на риск от суша, което ще затрудни корабоплаването по-късно тази година.

Температурите в момента са необичайно високи - средните в Германия са с 25% по-високи от нормалното от септември насам, според данни на Refinitiv.

Комбинацията от липса на сняг и по-суха 2022 г. вече се отрази върху производството на водноелектрическа енергия - Франция е отбелязала 41% по-ниско производство на миналата година. По-високи температури не позволяват речните води да се използват за охлаждане на ядрени реактори - основен източник на енергия за страната.

Енергийната криза направи Европа топ пазар на LNG в света

Енергийната криза направи Европа топ пазар на LNG в света

ЕС е внесъл общо 24% от целия втечнен природен газ, търгуван миналата година

За производителите на електроенергия меката зима дойде на фона на по-суха от нормалното 2022 г. което намали потенциала за производство на хидроенергия в няколко ключови държави. За Германия, Швейцария, Италия, Австрия и Дунавския регион липсата на валежи може да попречи на производството на чиста енергия тази година.

През 2022 г. Рейн и Дунав бяха с намалени нива на водата, които дори попречиха на корабоплаването.

Според Yale Environmen t360, миналото лято Дунав е текъл с бил на половината от обичайния си обем, като товарните шлепове са спрели, чакайки на опашка, за да могат да преминат.