След терористичните атаки в Рияд от 2003 година, извършени от местни жители, тогавашният крал Абдула заявява, че най-голямото предизвикателство пред кралството е младежката безработица.

Почти 13 години по-късно, проблемът продължава да притиска арабската страна, пише Business Insider.

„Абдула посочи, че младежката безработица е проблем номер 1 за Саудитска Арабия – и той е”, коментира пред изданието Хелима Крофт, ръководител на стратегическия отдел на RBC Capital Markets. „Това е ахилесовата пета на Саудитска Арабия – въпросът е какво да прави с младото население”, добавя тя.

По официални данни около две трети от населението на страната е под 30 години, но около 30% от хората между 15 и 24 години са безработни. Освен това голяма част от населението е под 14 години, които означава, че страната в бъдеще ще трябва да осигури работни места.

Така идва големият въпрос – как младежите в страната ще запълват времето си, ако не работят?

„Проблем са младите, безработни мъже. Те не могат да се оженят, като нямат работа”, казва Крофт. „В подобни случаи в Близкия изток се получава така, че те попадат в екстремистки групи”, добавя тя.

Пример за това е „Ислямска държава”, която успява да привлече точно такива хора. Малко известно е, че втората най-голяма група нейни чуждестранни бойци са именно саудитци.