Цените на петрола продължават да се понижават в понеделник сутринта след солидния спад миналата седмица, който беше най-значителният от миналото лято.

Негативните настроения на петролния пазар се дължат на опасенията, че кризата в американския банков сектор може да предизвика рецесия в американската икономика, според MarketWatch.

Котировките на майските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време са на ниво 70,62 долара за барел, което е с 2,34 долара по-малко от края на предишната сесия. В петък цената тези контракти падна с $1,73 (с 2,3%) до $72,97 за барел, най-ниска стойност от 20 декември.

Цената на априлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в се понижава с $2,03, до $64,70 за барел. В резултат на предходната сесия цената на контрактите падна с $1,61 (с 2,4%) и възлиза на $66,74 за барелкоето бе минимум от 3 декември насам.

За предходните пет работни дни цената на Brent се срина с 11,9%, а на WTI - с 13%. Това е най-значимият седмичен спад съответно от август миналата година за европейския петрол и от юни за американския.

"Цените на петрола бяха особено изложени на негативи на фона на настоящите пазарни сътресения", каза стоковият анализатор на Commerzbank Барбара Ламбрехт, имайки предвид проблемите в банковия сектор на САЩ. В същото време експертът смята "спада на цените на петрола за прекомерен и най-вече спекулативен.