Петролните цени се променят слабо в четвъртък сутринта след значително им покачване ден по-рано, причинено от решението на ОПЕК + да намали квотите за добив на суровината.

Към 10:30 часа българско време цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се понижиха с $0,14, до $93,23 за барел. В четвъртък котировките за тези контракти скочиха с $1,57 (1,7%) до $93,37 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския еталон WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпваа с $0,09, до $87,85 за барел. По време на предишната сесия тези договори поскъпнаха с $1,24 (1,4%) до $87,76 за барел.

На 5 октомври министрите от алианса ОПЕК+ решиха да намалят квотите за добив на петрол през ноември с 2 милиона барела на денонощие.

"Намаляването на квотите е значително и изпраща ясен сигнал, че Саудитска Арабия и алиансът като цяло са решени да стабилизират и подкрепят петролните пазари", пише в бележка Шин Ким, анализатор в S&P Global Commodity Insights.

Анализаторите отбелязват, че действителният спад в производството ще бъде по-малък, тъй като ОПЕК+ е реално с около 3,6 милиона барела на ден под максимално разрешените производствени нива към август. Около 1,2 млн. барела от недостигнатата квота се падат на страните от ОПЕК, а 2,4 млн. - на страните партньори на картела.

Освен това участниците на пазара оценяват данните за стоковите резерви от петрол и горива в САЩ. Според Министерството на енергетиката на страната търговските запаси от петрол в Съединените щати миналата седмица са намалели с 1,36 милиона барела, докато анализаторите прогнозираха увеличение от 1,8 милиона барела.

Стоковите резерви от бензин са намалели с 4,73 млн. барела,а запасите от дестилати - с 3,44 млн. барела. Експертите очакваха спад на запасите от бензин с 1,1 милиона барела и спад на запасите от дестилати с 1,5 милиона барела.