Петролът днес продължава да поевтинява, макар и по-слабо, заради запазващите се на пазара негативни очаквания, свързани с голямото предлагане при ограничено търсене на суровината.

Цената на северноморския сорт Brent се понижи във вторник в сравнение с юнските пикове с 15%, като достигна стойност от $44,14 за барел. Но пазарните участници не очакват понижението да е толкова дълбоко, колкото бе в началото на годината.

Световната банка повиши прогнозите си цената на петрола за 2016 г. (за кошница от сортовете Brent, Dubai и WTI с равно тегло) до 43 долара за барел, а не 41 долара, както предвиждаше през април.

Сутринта котировките за септемврийските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures се понижиха с 5 цента - до $44,82 за барел.

Цената на фючърсите за американския еталон WTI на електронните търгове на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) също спаднаха с 5 цента - до $42,87 за барел.

Днес се очакват официалните данни на енергийното министерство на САЩ за състоянието на запасите в страната през миналата седмица, чието високо равнище е един от основните фактори за негативната ценова динамика на петрола. Анализатори очакват запасите от суровината да са спаднали с 2,6 млн. барела, а на бензин със 7000 хил. барела.

Вчера Американския институт по петрола съобщи за намаляване на запасите  от петрол в САЩ през миналата седмица с 830 хиляди барела.