Цените на петрола отново нарастват във вторник, след кратък период на спад котировките на сорта Brent пак наближиха 75 долара за барел. Пазарът се подкрепя от перспективите за ограничено предлагане и силно търсене в Съединените щати, което компенсира притесненията относно разпространението на нов вариант на коронавируса, пише Trading Economics.

Към 9:20 часа по българско време септемврийските фючърси за европейския еталон Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с 0,28 долара до 74,78 долара за барел. В понеделник Brent поскъпна с 0,4 долара (0,54%) - до 74,50 долара за барел.

Цената на септемврийските фючърси за американския WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдигна 0,13 долара, до 72,04 долара за барел. По време на предишната сесия тези контракти поевтиняха с 0,16 долара (0,2%) - до 71,91 долара за барел.

Котировките нарастват на фона на отслабването на долара преди заседанието на Федералния резерв на САЩ. Изправени пред спада на американската валута, деноминираните в долари активи, включително петролните фючърси, стават все по-привлекателни за притежателите на други валути, което подхранва интереса към тях, пише S&P Global Platts.

Междувременно анализатори твърдят, че бързото разпространение на делта варианта на коронавируса е значителен риск за петролния пазар, увеличавайки шансовете за по-дълги и по-строги ограничения за пътуване.

Например,а САЩ не възнамеряват да премахнат ограниченията за влизане в страната, заяви Белият дом.