Петролните цени се повишават и в четвъртък, след като в сряда се вдигнаха до двуседмичните върхове след данните за намаляване на енергийните резерви в САЩ.

Според Министерството на енергетиката на страната стоковите запасите от петрол миналата седмица са спаднали с 4,1 милиона барела, до най -ниското ниво от януари 2020 г.. Резервите от бензин са намалели с 2,3 милиона барела, от дестилатите - с 3,1 милиона барела. Експерти, интервюирани от S&P Global Platts, очакваха средно спад на петролните запаси с 2,5 милиона барела, на бензин - с 1,3 милиона барела, на дестилати - с 1,6 милиона барела.

Стоковите резерви в Кушинг, където се съхранява петрола, търгуван на Nymex, намаляха с 1,3 милиона барела през седмицата.

Намаляващите запаси от петрол, бензин и дестилати в Съединените щати показват, че търсенето на енергия в страната остава силно въпреки възобновеното увеличаване на заразените с COVID-19.

Към 9:15 часа българско време септември фючърсите за сорта Brent поскъпват на лондонската борса ICE Futures с 0,25 долара, до 74,99 долара за барел. По време на предишната сесия цената на тези контракти се вдигна с 0,26 долара (0,4%) до 74,74 долара за барел.

Цената на септемврийските фючърси за WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се увеличи с 0,23 долара, до 72,62 долара за барел. В сряда американският еталон поскъпна с 0,74 долара (1%) до 72,39 долара за барел.

Експертите смятат, че световните запаси от петрол ще намалят през останалата част от тази година на фона на възстановяването на икономиките на големите потребители на енергия от последиците от пандемията. Те обаче предупреждават, че бързото разпространение на новия вариант "Делта" на COVID-19 ще ограничи търсенето в краткосрочен план.

"Пазарът на петрол вероятно ще остане в застой за известно време", каза Уорън Патерсън, анализатор в ING Groep в Сингапур.