Цените на петрола продължават да се понижават в четвъртък сутринта след резкия спад през предходната сесия на базата данните за увеличението на стоковите запаси от горива в САЩ през миналата седмица.

Към 9:15 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по 96,41 долара за барел, което е с 0,37 долара по-малко от цената при затваряне на предходната сесия. Според резултатите от вчерашната сесия тези контракти поевтиняха с $3,76 (3,7%) до $96,78 за барел.

Цената на септемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 90,33 долара за барел, което е с 0,33 долара по-ниско от крайната стойност от предходната сесия. До затварянето на пазара предишния ден цената на тези контракти падна с $3,76 (4%) до $90,66 за барел.

Както стана известно в сряда от доклада на Министерството на енергетиката на САЩ, търговските петролни резерви в страната са скочили с 4,47 милиона барела миналата седмица. Междувременно запасите от бензин са нараснали със 163 000 барела, докато запасите от дестилати са намалели с 2,4 милиона барела.

Експертите очакваха спад от 1,5 милиона барела в запасите от петрол, спад от 1,5 милиона барела в запасите от бензин и увеличение от 1 милион барела в запасите от дестилат.

"Увеличаването на офшорния внос и спадът на активността на рафинериите до най-ниското ниво от началото на май доведоха до значително увеличение на петролните запаси, което беше отрицателен фактор, който компенсира положителния ефект от срещата на ОПЕК+", пише Мат Смит, водещ петрол анализатор в Kpler.

Страните от пакта ОПЕК + на срещата в сряда решиха символично да увеличат квотата за производство на петрол през септември - само със 100 хиляди барела на ден, обяснявайки това с недостиг на мощности както в добива, така и в преработката.