Цените на петрола се повишават във вторник на фона на подобрена прогноза за търсенето за текущата година, направена от техническия комитет на пакта ОПЕК +, съобщава Bloomberg.

Експертите на техническия комитет в понеделник повишиха прогнозата за растеж на търсенето на петрол през 2021 г. на 6 милиона барела на ден от очакваните през март 5,6 милиона барела на денонощие, заявиха делегатите на срещата. В същото време те вярват, че излишните запаси от суровината, формирани на световния пазар по време на пандемията, ще изчезнат напълно до края на текущото тримесечие.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо също заяви, че перспективите за петролния пазар се подобряват, позовавайки се на "положителни сигнали за световната икономика". Той обаче подчерта, че има много фактори, които изискват постоянно наблюдение и бдителност.

Техническият комитет на ОПЕК + също предупреди, че трудната епидемиологична ситуация в Индия, Япония и Бразилия може да ограничи увеличаването на търсенето на петрол.

Цената на юнските фючърси за петрол от сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 часа българско време във вторник е 66,21 долара за барел, което е с 0,56 долара повече от тази в края на предходната сесия. В хода на търговията в понеделник тези договори поевтиняха с 0,46 долара (0,7%) - до 65,65 долара за барел.

Юнските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 62,41 долара за барел, което е с 0,47 долара над цената от края на предходната сесия. В понеделник стойността на тези контракти спадна с 0,23 долара - до 61,50 долара за барел.

"Страните от ОПЕК +, които се срещат тази седмица, трябва да вземат предвид както перспективите за растеж в Китай, САЩ и Европа, така и негативните сигнали от Индия и няколко други региона", каза анализаторът от Axi Стивън Инес. Страните от пакта, които са за увеличаване на производството, при тези условия ще могат да намерят убедителни аргументи, които да подкрепят тяхната позиция."