Цените на петрола се повишават в сряда, след като котировките за основните световни марки паднаха с над 20% от януарския си пик. Инвеститорите очакват Техническият комитет за мониторинг на ОПЕК + да обсъди въпроса за намаляване на добива, сочат данните от днешната търговия.

Априлските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта се продават по $54,46 за барел, което е с $0,50 (1%) по-висока от цената при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поевтиняха с $0,49 (0,9%), до $53,96 за барел.

Фючърсите за американския WTI за март в електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) в същото време поскъпват с $0,43 (1,11%) - до $ 50,04 за барел. В края на предишната сесия цената им спадна с $0,50 (1%) до $49,61 за барел.

"Мечият" тренд на пазара е заради опасения за спад в търсенето на петрол, причинен от разпространението на коронавируса в Китай и света. BP очаква намаляване на глобалното търсене на петрол през 2020 г. между 300 000 до 500 000 барела на ден. Според оценките на ОПЕК спадът в търсенето ще възлиза на около 400 хиляди барела на денонощие.

Междувременно данните от Американския институт за петрол (API) показаха увеличение на запасите от нефт в САЩ през миналата седмица с 4,18 милиона барела. Официалната статистика за запасите ще бъде публикувана от Министерството на енергетиката на САЩ по-късно в сряда.

Фокусът на търговците е срещата на Техническия комитет за наблюдение на споразумението за ограничаване на добива OPEC + (JTC), която ще продължи и днес. Въз основа на резултатите от тази среща ще бъде взето решение дали да се свика извънредно заседание на министрите на всички страни, участващи в ОПЕК + или само на министри на Комитета за наблюдение (JMMC), който се ръководи от лидерите на пакта - Русия и Саудитска Арабия.

Във вторник Bloomberg съобщи, цитирайки участници в срещата, че Саудитска Арабия настоява за допълнително намаляване на производството на петрол с 500 хиляди барела.