Цените на петрола в петък умерено се покачват, след като спаднаха в хода на вчерашната търговия.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта се тъгуват по 45,12 долара за барел, което е 0,16 долара (0,38%) по-високо от цената в края на предишната сесия. В хода на сесията в четвъртък тези контракти спаднаха с $ 0,47 (1%) - до $44,96 за барел.

Котировките на американския еталон WTI за септември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент се вдигнаха с $0,14 (0.33%) - до $42,38 за барел. Предишния ден стойността на тези договори спадна с 0,43 долара (1%) до 42,24 долара за барел.

Вчера цените на петрола бяха под натиск от прогнозата на Международната агенция по енергетика (IEA) за понижаване на търсенето на петрол през 2020-2021 г. IEA понижи прогнозата за световното търсене на петрол през 2020 г. със 140 хиляди барела на денонощие - до 91,9 милиона барела, прогнозата за 2021 г. е намалена с 240 хиляди барела - до 97,1 милиона барела на денонощие, се казва в месечния отчет на агенцията.

В допълнение, IEA съобщи, че доставките на петрол в света през юли са се увеличили с 2,5 милиона барела на ден - до 90 милиона барела. Основната причина за това е, че Саудитска Арабия спря доброволното си съкращаване на добива с 1 милион барела на ден. И ОАЕ значително увеличи производството след като надхвърли задълженията си по сделката OPEC +, а добива в Съединените щати започна да се възстановява.

Анализаторите обаче смятат, че докладът на IEA ще има само краткосрочно въздействие върху цените, тъй като пазарът на петрол е подкрепен от данни на Министерството на енергетиката на САЩ за продължаващия спад на запасите от нефт в страната, пише MarketWatch. Според тях, стоковите запаси от суров петрол спаднаха за трета поредна седмица.

Фил Флин, главен пазарен анализатор в The Price Futures Group, каза, че данните предполагат възстановяване на търсенето в САЩ и възможен глобален недостиг на доставки. Експертът отбеляза също, че според доклада на IEA глобалното търсене надхвърли предлагането през юни.

"Освен ако няма значително отстъпление поради ограничаване на бизнес дейността на фона на втората вълна на коронавируса или срива на фондовите пазари, перспективите за увеличение на цените на петрола до края на годината изглеждат много вероятни", каза той.

Междувременно новината за споразумение за нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) "премахна известен геополитически риск" на петролния пазар, заяви главният пазарен анализатор на Oanda, Едуард Моя.