Цените на петрола спадат в четвъртък сутринта след покачването им в хода на предишната сесия. Инвеститорите оценяват действията на Федералния резерв, както и данните за запасите от суровината и горивата в САЩ, пише Trading Economics.

Към 9:15 часа българско време майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват с $0,34 по-евтино, за $76,35 за барел. В сряда цената на европейския еталон се покачи с $1,37 (1,8%) до $76,69 за барел.

Цената на майските фючърси за американския петрол WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спадна с $0,48 - до $70,42 за барел. Входа на вчерашната търговия тези контракти поскъпнаха с $1,23 (1,8%), до $70,9 за барел.

Търговските запаси от петрол в САЩ миналата седмица са се увеличили с 1,12 милиона барела - до 481,18 милиона барела, съобщи Министерството на енергетиката на страната. Това е най-високият им обем от май 2021 година.

Стоковите резерви от бензин са намалели с 6,4 млн. барела, а на дестилатите - с 3,31 млн. барела.

Според анкета S&P Global Commodity анализаторите очакваха спад от 5,5 милиона барела в петролните запаси, на 2 милиона барела при бензин и с 1,3 милиона барела на дестилатите.

Федералният резерв на САЩ повиши основния лихвен процент с 25 базисни пункта след заседанието на регулатора, което приключи в сряда. Сега диапазонът на ставките е 4,75-5% годишно - което е максимално тяхно равнище от септември 2007 г. Решението съвпадна с прогнозите на повечето икономисти и анализатори.

Шефът на Фед Джеръм Пауъл каза, че не очаква намаляване на лихвените проценти тази година. В същото време той призна, че ако инфлацията се окаже твърде силна, процентът може да бъде повишен повече от очакваното в момента.