Котировките на петрола се понижават във вторник сутринта в сравнение с нивото при затваряне на предишната търговия. Инвеститори и търговци очакват решенията на участниците в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК + след срещата в четвъртък, 1 април.

Цената на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 ч. българско време спада с 0,28 долара до 64,70 долара за барел. В понеделник Brent поскъпна с 0,41 долара (0,6%) - до 64,98 долара за барел.

Майските фючърси за американския еталон WTI в същото време при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняха до 61,32 долара за барел, с 0,24 долара по-ниско от края на предишната сесия. В понеделник тези контракти поскъпнаха с 0,59 долара (1%) - до 61,56 долара за барел.

Анализаторите смятат, че OPEC + може да удължи квотите за производство от април за май на фона на опасенията за търсенето на петрол поради нарастващите случаи на коронавирус в Европа и Индия, пише S&P Global Platts.

"Предпазливият подход на ОПЕК към възстановяването на търсенето доведе до удължаване на нивото на съкращаване на добива през април на последната среща. Оттогава прогнозата не стана по-ясна", казват анализатори от ANZ.

Признаци за нарастващо търсене на самолетно гориво и бензин в САЩ също подкрепят цените на петрола. Около 1,6 милиона души преминаха контрола на летищата в САЩ в неделя, най-много за повече от година.

Според Apple Mobility пътуванията в САЩ миналата седмица са нараснали с 3,3% и са достигнали най-високото си ниво от 18 септември.

Междувременно движението на товарни кораби по Суецкия канал постепенно се възобновява, след като корабът-контейнеровоз Ever Given бе освободен от засядането в канала. Миналата седмица контейнеровозът блокира движението през канала, което осигурява приблизително 10% от световните доставки на нефт.