Цените на петрола се понижават в понеделник на фона на нарастващата загриженост относно перспективите за търсенето заради усилващата се поради пандемия от коронавирусна инфекция в световен мащаб.

Пазарът е фокусиран върху онлайн срещата на министрите от Комитета за наблюдение на споразумението ОПЕК + (JMMC), които в понеделник ще обсъдят ситуацията на пазара и изпълнението на споразумения за намаляване на производството на петрол.

Декемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта (9,35 часа българско време) на лондонската борса ICE Futures се търгуват по $42,76 за барел, което е с 0,17 долара под цената в края на предходната сесия. В хода на сесията в петък тези договори поевтиняха с 0,23 долара (0,5%), до 42,93 долара за барел.

Цената на ноемврийските фючърси за американския суров нефт WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 40,75 долара за барел, което е с 0,13 долара под нивото от предишната сесия. В петък тези фючърси паднаха с 0,23 долара (0,5%) до 42,93 долара за барел.

През изминалата седмица Brent поскъпна с 0,2%, а WTI - с 0,7%.

Втората вълна на коронавирусната пандемия в много страни по света отново постави под въпрос перспективите за търсене на петрол, пише Bloomberg. Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви миналата седмица, че перспективите за търсенето изглеждат неблагоприятни.

Междувременно производството вероятно ще продължи да се увеличава, отчасти благодарение на усилването на добива в Либия. Освен това данните от американската компания за услуги в сектораBaker Hughes, публикувани на 16 октомври, показват ръст действащите петролни платформи в САЩ за четвърта поредна седмица, което показва постепенно увеличаване на сондажната активност.

Изглежда все по-вероятно ОПЕК + да се откаже от идеята за увеличаване на производството на петрол в началото на следващата година, предвид нарастването на заразените с COVID-19 и стагнацията в търсенето, каза анализаторът на ING за суровини Уорън Патерсън.

В началото на октомври The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, писа, че Саудитска Арабия може да настоява страните от ОПЕК да се откажат от планираното увеличение на петролния добив през януари 2021 година.