Всички пушачи в Сърбия, както и всички българи, които купуват по-евтини цигари от западната ни съседка, трябва да очакват поскъпване на тютюневите изделия, съобщава eKapija.

От 1 юли поскъпването за кутия цигари в Сърбия ще е с 10 динара. Така кутия местни цигари вече ще струва средно малко над 320 динара или около 5, 50 лева.

Причината за поскъпването е календарът за акцизите, който беше приет в края на 2020 година, според който през януари и юли цената на цигарите се увеличава поради увеличението на специфичния акциз от 1,5 динара до 2025 година.

Практиката ще продължи и през 2024-а, което означава, че в Сърбия предстоят поне още две повишения на цените, за да може страната да се хармонизира със стандартите на ЕС, според които до 2025 година държавата трябва да печели поне 90 евро на 1000 къса цигари, т.е. е 1,8 евро за кутия, вместо сегашните 70 евро.

До една година сърбите ще плащат цигари на цени, идентични с тези в ЕС, като Германия, например. Колкото до тези, които са заменили традиционните цигари с електронни, те също ще бъдат засегнати от по-високи цени, тъй като течността, използвана за пълнене на електронни цигари, също ще поскъпне с 1 динар на милиметър.

Кутия цигари може да стане 10 лева след предложение на Брюксел за вдигане на акцизите от 2025-а

Кутия цигари може да стане 10 лева след предложение на Брюксел за вдигане на акцизите от 2025-а

Според изтекъл доклад ЕК презнава бездимните изделия за по-малко вредни и предлага данъчната им тежест да бъде намалена наполовина

Почитателите на все по-масовия незапалим тютюн също ще плащат повече пари. Заради корекцията на специфичния акциз и те най-вероятно ще трябва да заделят поне 10 динара повече за кутия.

Все по-вероятно е през следващата година и половина пушачите да плащат все повече и повече за удоволствието си, така че е реалистично да очакваме сръбските цени на тютюневите изделия да достигнат европейските най-късно през 2025 година.