Япония е била посетена от по-малко от 3 хил. чужденци през април, което означава, че в резултат на пандемията и мерките срещу нея туризмът в страната е отбелязал срив от 99,9% на годишна основа, предаде Zero Hedge. Това е най-тежкият срив на отрасъла, откакто се събират данни за него от 1964 г. насам.

Предишният антирекорд е поставен именно в годината, през която стартира воденето на статистика. През февруари 1964 г. обаче чуждестранните гости на страната са били значително повече - почти 18 хил. души.

Япония влезе в рецесия, а най-лошото тепърва предстои

Япония влезе в рецесия, а най-лошото тепърва предстои

Анализатори очакват свиване от 22% през второто тримесечие на годишна база

"Причината за резкия спад се дължи на ограниченията на международното пътуване, наложени от правителството след нарастването на броя на болните от коронавирус в Япония и на смъртните случаи", посочват от Zero Hedge. "На 3 април влязоха в сила рестрикции на пътуванията за сто държави, включително Китай, САЩ и страните членки на Европейския съюз."

За цялата минала година Япония беше привлякла почти 32 млн. чуждестранни туристи, което е покачване на отрасъла от 2,2% на годишна основа. Преди разразяването на коронавируса, планът на страната беше техният брой да достигне 40 млн. души през настоящата година, но това вече е невъзможно.

По-вероятно е броят на посетителите да нарасне значително догодина, когато би трябвало да се проведат отменените Олимпийски игри в Токио. Но пред тях все още има несигурност, защото не е ясно дали светът няма да бъде изправен пред втора вълна на болестта.

Възможно е извънредното положение да бъде прекратено през следващата седмица, след като във вторник премиерът на страната Шинзо Абе посочи, че то е довело до ограничаване на разпространението на заразата. То вече беше премахнато в някои от големите градове, включително в Осака.

Как отменянето на Олимпиадата се отрази на плановете на Samsung?

Как отменянето на Олимпиадата се отрази на плановете на Samsung?

Apple владее 53% от японския пазар, а Samsung - едва 4%

Въпреки това изгледите за туризма в страната до края на годината не са положителни, а страната, която отдавна е в стагнация, отново е в рецесия, само пет години след последната. Тепърва предстои да се види нейният спад от март насам.