Икономиката на Япония изпадна в рецесия за първи път от четири и половина години, като се очаква ситуацията да продължи да се влошава на фона на кризата около новия коронавирус, която опустошава и бизнеса, и потребителите, пише Reuters.

Данните за БВП от първото тримесечие на 2020 година подчертават разширяващото се въздействие от епидемията, като износът бележи най-голям спад от силното земетресение от март 2011 година, след като глобалните прекъсвания и ограничения засегнаха силно веригите за доставки.

Анализаторите предупреждават за още по-мрачна картина за второто тримесечие, когато потреблението продължава да се срива - през април правителството призова гражданите да останат вкъщи, а бизнеса да се затвори.

По думите на Юичи Кодама - главен икономист в изследователския институт Meiji Yasuda - през текущото тримесечие страната със сигурност ще отбележи по-голям спад и Япония ще влезе в пълна рецесия.

Третата най-голяма икономика в света се сви 3,4% през първото тримесечие на годишна база, показват предварителни официални данни за БВП. Последният път, когато Япония претърпя рецесия, беше през втората половина на 2015 година.

Коронавирусът е "последният удар" за третата световна икономика

Коронавирусът е "последният удар" за третата световна икономика

Япония поема по пътя на стръмната рецесия

Коронавирусът, който за пръв път се появи в Китай в края на миналата година, опустоши глобалната икономика, след като много нации въведоха строги ограничения, за да ограничат огнищата на вируса. Това разруши почти напълно веригите за глобални доставки и бизнеса, особено в страни като Япония, които разчитат на търговия.

Износът на държавата спадна с 6% за първите три месеца, което е най-големият крах от второто тримесечие на 2011 година.

Анализираните на Reuters изчисляват, че икономиката на Япония ще се свие на годишна база с 22% през второто тримесечие, което ще бъде рекорден спад, причинен от натиска върху местното производство.

Миналия четвъртък страната премахна ограниченията в повечето региони, но те останаха в сила за някои големи градове, включително столицата Токио.

Частното потребление, което представлява повече от половината от икономиката за 5 трилиона долара, се понижи с 0,7% през януари-март, което е по-малко от пазарната прогноза за спад от 1,6%, след като стабилното търсене на храна и ежедневни нужди донякъде компенсира въздействието върху разходите в сектора на услугите.

И все пак частното потребление се свива за второ поредно тримесечие, тъй като домакинствата бяха засегнати и от понижаването на данъка върху продажбите от 8% до 10% през октомври миналата година. Още тогава страната започна да дава признаци за предстояща рецесия.

Всичко това засилва напрежението на пазара на труда. Безработицата в Япония през март удари най-високата си стойност за една година.

Япония спасява икономиката си с $1 трилион

Третата най-голяма икономика в света търси спасение от коронавируса с $1 трилион

Значителна част от средствата ще бъдат за подкрепа на домакинствата и малкия бизнес

Правителството вече обяви рекорден пакет от стимули за 1,1 трилиона долара, а Bank of Japan разшири стимулите за втори пореден месец през април. Премиерът Шиндзо Абе обеща втори допълнителен бюджет по-късно този месец, за да финансира нови мерки, които да смекчат икономическия удар от огнището.

Все пак много анализатори предупреждават, че подкрепата на правителството ще бъде твърде малко и ще дойде твърде късно. Очаква се възстановяването на третата световна икономика да отнеме поне две години.