Турската компания Cengiz ще строи магистрален тунел в Словения. Днес държавната компания за магистрали на Словения (DARS) ще подпише договора за изграждане на втората тръба на тунела на магистралата "Караванке", под южните части на Алпите.

Договорът е на стойност 120 милиона евро (132 милиона долара) с ДДС, или 98,5 милиона евро преди ДДС.

Съгласно споразумението до 27 февруари изпълнителят трябва да представи на словенската държавна компания банкова гаранция за правилното изпълнение на договорните си задължения.

През декември DARS определи Cengiz за победител в търга за изграждането на съоръжението, след като намали офертата си до 98,5 милиона евро от първоначално предложените 99,6 милиона евро, пише SeeNews.

В търга участваха и други два консорциума, чиито оферти обаче бяха по-скъпи от тази на турската компания.

Процедурата за избор на изпълнител се провежда вече повече от две години, след като DARS откри първия търг през декември 2017 година. Причината за забавянето са оплаквания на заинтересованите участници, които опорваха предишните решения на словенската компания.

Бъдещата източна тръба на тунела "Караванке" ще бъде с дължина от 3,546 километра и ще стига до границата на страната с Австрия.

Сърбия строи 112 километра магистрала за 745 милиона евро

Сърбия строи 112 километра магистрала за 745 милиона евро

Ще бъде готова до 4 години и ще свързва европейските транспортни коридори X и XI