Водещи производители на метали в Европа призовават властите на континента за пакет от мерки за облекчаване на енергийната криза и предотвратяване на спирането на работата на предприятията. Те апелираха за държавна помощ или за използване на националните газови резерви, пише Bloomberg.

Големи имена като Glencore, Rio Tinto Group и Norsk Hydro изпратиха писмо до Европейската комисия, в което предупреждават, че те и техни колеги могат да бъдат принудени да намалят производството, заради скока на разходите за електроенергия.

Производители на алуминий и цинк бяха особено засегнати от покачващите се цени на газа и електроенергията. През последните месеци станахме свидетели и на съкращенията и затварянето на някои предприятия, което пък предизвикаха регионален недостиг и рязко повишаване на цените на продуктите им.

Скъпият ток започна да затваря заводи в Европа

Скъпият ток започна да затваря заводи в Европа

Цените се качиха с още 6,5 процента

Междувременно запасите от газ в Европа са доста под обичайните за това време на годината нива, а намалените доставки от Русия може още да вдигнат цените в разгара на зимата.

Компаниите предлагат да се използват национални газови резерви за стабилизиране на пазара, както и да се обявят мерки, за да се гарантира, че цените няма да се покачват твърде много или твърде бързо.

Групата призова ЕК да разработи рамка за държавна помощ за допълнителна краткосрочна подкрепа, подобно на временните мерки, въведени по време на пандемията Covid-19.

"Ако бездействаме, то съществува реален риск от скорошни съкращения и фалити в нашия сектор. Трябва да се вземат мерки за предотвратяване на негативното въздействието на кризата", се казва в писмото на асоциацията.