Японската икономика нарасна през първото тримесечие с доста по-силно от очакваното темпо. Това е отчасти благодарение на повишеното потребление, но анализатори отбелязват, че икономическото възстановяване не е достатъчно силно, за да разсее опасенията са евентуалното ѝ свиване през текущото второ тримесечие.

БВП на Япония се увеличи на годишна база с цели 1,7% (спрямо първото тримесечие на 2015 г.) след понижение с 1,7% в края на миналата година и очаквания за слаб растеж с 0,3 на сто, показват официални правителствени данни, съобщава Reuters.

Третата по големина икономика в света расте през периода е с 0,4% спрямо последните три месеца на 2015 г., когато БВП се понижи с 0,3% при прогноза за доста по-анемичен растеж с 0,1 на сто.

Според анализаторите обаче по-солидния от очакваното растеж през периода януари – март няма да бъде достатъчен, за да парира опасността от ново навлизане в "техническа рецесия" (две поредни тримесечия на свиване на БВП). Поради това те предполагат, че въпреки днешните данни премиерът Шинзо Абе ще остане под натиск да отложи планираното за следващата година повишение на данъка върху продажбите и ще трябва да предостави допълнителни фискални стимули на стойност най-малко от 5 трилиона йени (около 46 млрд. долара).

Данъкът върху продажба бе увеличен от 5% до 8%  през 2014 година, което спомогна за навлизане на японската икономика в рецесия и това принуди премиерът да отложи с 18 месеца планираното следващо вдигане на данъка до 10%.

Очаква се също така Централната банка на Япония да предприеме допълнителни стимулиращи мерки на заседанието през юли с оглед на все още слабия икономически растеж и сдържана инфлация.

Днешните данни показват, че частното потребление, което формира до 60% от БВП на страната, се е повишило през първото тримесечие с 0,5% спрямо последните три месеца на миналата година, надвишавайки съществено прогнозите за повишение с 0,2% и след спад с 0,9% през четвъртото тримесечие на миналата година.

В същото време обаче инвестициите се свиха през периода с цели 1,4% спрямо края на 2015 година, когато те нараснаха с 1,5%, като средните прогнози бяха за по-скромно тяхно понижение с 0,8 на сто.