Актуализацията на бюджета на този етап не прекрачва 3% дефицит, което е добре. Доскоро растеше броят на чуждите туристи, експортните пазари показваха положителна динамика, вътрешното потребление се увеличаваше.

Имаше сигнали за известно възстановяване на европейската икономика, след слабото представяне във втората половина на миналата година. И изведнъж - всичко това приключи и то с мълниеносна скорост. Това заяви Георги Ангелов, старши икономист от "Отворено общество", пред в."24 часа".

Всичко е на пауза

След като влязоха в сила мерките на щаба против разпространението на коронавируса, бяха изцяло затворени няколко сектора на икономиката, включително ресторанти, молове, кафета, барове, фитнеси, игрални зали, кина и театри. Прояви се известна гъвкавост - позволи се ресторантите да работят и да продават храна за вкъщи или да доставят по домовете.

"Затварянето директно засегна поне 5% от икономиката на страната. В затворените сектори имаме близо 100% спад на приходите. Голям шок за малък брой сектори. Но това беше само началото", прогнозира Ангелов.

Ще повлияе ли коронавирусът на лихвите по кредитите в България?

Ще повлияе ли коронавирусът на лихвите по кредитите в България?

Преглед на най-възможните сценарии

Сривове

По думите на експерта предстои да видим точни данни, но спадът на потреблението през месец март вероятно е поне 2-3 млрд. лв. "Поне още 1-2 милиарда е сривът в инвестициите. Така че само през март сривът на вътрешното търсене е между 3 и 5 милиарда лева, и това е само началото", каза Ангелов.

Според него най-големият срив е от самата паника около коронавируса. Заради несигурността за бъдещето хората спират да купуват всичко, освен базови неща като храни и лекарства. Големи покупки като автомобили и жилища практически спряха, заедно с повечето други харчове на домакинствата. Някои хора са пратени в неплатен отпуск, други директно бяха уволнени (близо 10 хиляди до днес според Министерството на труда и социалната политика).

"Сривът в потреблението удари асиметрично различните сектори. Аптеките и хранителните магазини се радват на стабилно търсене, и дори големи опашки в първите дни. Потреблението на електричество, вода, интернет, телекомуникации от домакинствата също е стабилно и расте. Но за всички други сектори, снабдяващи вътрешния пазар, сривът на оборотите е драстичен. Това включва както продажбите на потребителски стоки, така и услугите. Дори градският транспорт пътува почти празен, а такситата нямат клиенти. Адвокатите също нямат клиенти, тъй като съдът почти не работи", заяви той.

Според Ангелов ще падат приходите от ДДС и акцизи в бюджета през април. Ще се увеличат депозитите в банките, където хората и фирмите спестяват средствата си.

БНБ: Кризата ще забави влизането на България в ERM II

БНБ: Кризата ще забави влизането на България в ERM II

Ако то се отложи за 2021 г., все пак няма да е фатално, посочи управителят на банката. Но този срок може да е твърде оптимистичен

Ударът по туризма

"Туризмът е също силно засегнат. Международният туризъм започна да се свива още преди първите случаи на коронавирус в България, а множество резервации бяха отменени. Самолетите толкова се изпразниха, че много от световните авиокомпании просто спряха полетите. Редица страни, включително и България, ограничиха влизането на чужденци, а Европа забрани достъпа на граждани на трети страни."

508 хил. чужденци са посетили България, а 400 хил. българи са пътували в чужбина. За март числата ще спаднат поне с 80%, а април ще са близо до нулата.

България може да следва германския пример за борба с икономическите поражения от коронавируса

България може да следва германския пример за борба с икономическите поражения от коронавируса

Правителството има потенциал да осигури 20 млрд. лева за икономически мерки

Външното търсене

Но и това не е всичко, казва Ангелов. "Третият удар на кризата идва отвън. Външното търсене също се срина. В рамките на броени дни автомобилните заводи в Европа и САЩ затвориха, защото в паниката около коронавируса никой не купува автомобили. И отделно като предпазна мярка, за да не се разпространява вирусът", каза Ангелов.

В резултат на това спиране на автомобилните заводи, спират и поръчките към техните доставчици и поддоставчици - включително българските заводи за автомобилни части и компоненти. Вече спряха едни от най-големите работодатели от автосектора.

12% от компаниите в България са спрели работа, 100 000 ще получат 60% от дохода си от държавата

12% от компаниите в България са спрели работа, 100 000 ще получат 60% от дохода си от държавата

Бизнесът настоява за още спешни мерки

Пред опасност е и промишлеността

"Други индустриални компании също изцяло или частично затварят. Вероятно в следващите дни и седмици ще има още обявления за временно затворени промишлени предприятия. А това вече е много сериозно. Преработващата промишленост е най-големият сектор в страната от гледна точка на заетост - близо 600 хиляди души работят в индустрията. Вероятно някои големи компании, особено чуждестранните, ще се опитат да съхранят заетостта си, за да могат да рестартират бързо след кризата. Но всичко зависи от това колко ще продължи тя. Ще има ли следващи удари на кризата?", заяви той.

Липсата на доходи още повече ще срине потреблението и още повече сектори ще бъдат засегнати. Затова най-важната задача е да се подкрепи всеки човек, загубил доходи заради кризата, смята експертът.

По негови думи е положително, че беше възприет немският подход за подпомагане на заетите с 60% от осигурителните доходи в ударените от кризата сектори."Очакваме развитие по следващите мерки - за новосъздадените компании и самонаетите, за гаранции за кредити за малките и средните фирми през банката за развитие, както и мерките на Европейския банков орган и БНБ по отношение на гъвкавостта за съществуващите кредити".

БНБ: Кризата ще забави влизането на България в ERM II

БНБ: Кризата ще забави влизането на България в ERM II

Ако то се отложи за 2021 г., все пак няма да е фатално, посочи управителят на банката. Но този срок може да е твърде оптимистичен

Приходите в бюджета

Приходите в бюджета ще паднат рязко през април заради свитото потребление и липсата на ликвидност във фирмите. Затова актуализацията е навременна и е добре да се обсъди и приеме още в началото на месеца.

"Добре е, че актуализацията на бюджета на този етап не прекрачва границата от 3% бюджетен дефицит. Максимално трябва да се мобилизират, както еврофондовете, така и да се пренасочат средства от неприоритетни проекти, за да се избегне прекомерен дефицит", каза той.

Безработица

С около 100-130 хил. души се очаква да се увеличат безработните, според

разчетите на Министерство на финансите. "Това е доста сериозен шок и дори да махнем някои от ограничителните мерки, икономиката няма да се възстанови веднага". Това заяви икономистът Лъчезар Богданов в ефира на БНТ.

Богданов обясни, че все още имаме работеща икономика и не всичко е в застой. "Икономиката не е спряла, но със сигурност има свиване. В определени бизнеси ще има съкращаване на заетостта, мярката "60/40" има за цел да смекчи този удар - да имаме нещо като мост за момента, в който започне да се възстановява икономиката", коментира той.

Едни от най-големите заводи в автоиндустрията в България спират или променят работа си
Обновена

Едни от най-големите заводи в автоиндустрията в България спират или променят работа си

Без поръчки остават и кораборемонтните предприятия

"Дори да махнем някои от ограничителните мерки икономиката няма да тръгне веднага. Това, за което трябва да мислим е как икономиката може да се рестартира максимално бързо. Идеята е да се съхранят конкурентоспособни предприятия, устойчиви бизнес отношения, защото в момента, в който всички изпаднат в шок и паника, развалят се бизнес отношения и договори, очевидно това ще означава, че отношенията много бавно ще се възстановят", коментира Богданов.

Според него има бизнеси, които ще се възстановят много бързо още на следващия ден след сваляне на ограничителните мерки. Това ще са кафенета и заведения, но за някои бизнеси няма да стигне едно тримесечие за целта.

"Ясно е, че ще има някаква щета, имаме глобална криза".