В интервю през уикенда, шефът на ЕЦБ - Трише отблъсна критиките на френските политици, казвайки че ЕЦБ и еврото не са виновни за малкия брой новооткрити работни места.

Двамата кандидат-президента на Франция - десният Саркози и лявата Роял обвиниха еврото за високото ниво на безработицата във Франция. И двамата (в изчакване на втори кръг от изборите за президент на 06 май 2007г.) казаха, че ЕЦБ е отговорна за силното евро и препоръчаха банката да се фокусира повече върху икономическия растеж отколкото върху запазване на ценовата стабилност.

В отговор на тези обвинения, шефът на ЕЦБ - Трише отговори: "Не съм казвал, че еврото ще открие всички тези нови работни места, но когато те призовават, че еврото или ЕЦБ и ценовата стабилност играят против работните места, данните не подкрепят тези обвинения". За март месец нивото на безработицата във Франция падна изненадващо до почти 24 годишно дъно в 8.3% на годишна база, но все още остава една от най-високите в Еврозоната.

Трише каза, че винаги има желание от страна на кандидатите при изборни кампании, ЕЦБ да се превърне в изкупителна жертва.